MILITSGRUPPER:  Siden den muslimske Seleka-militsen tok over makten i Den sentralafrikanske republikk i mars i fjor, har det vært voldelige konflikter mellom dem og kristne militsgrupper. I dag viste en av de kristne militsgruppene i Bangui sitt åttende distrikt fram våpnene de sier skal brukes for å true muslimer til en AFP-fotograf. Samtidig ble lokale militsledere enige om våpenhvile i et annet distrikt. Foto: Eric Feferberg / AFP Photo / NTB Scanpix
MILITSGRUPPER: Siden den muslimske Seleka-militsen tok over makten i Den sentralafrikanske republikk i mars i fjor, har det vært voldelige konflikter mellom dem og kristne militsgrupper. I dag viste en av de kristne militsgruppene i Bangui sitt åttende distrikt fram våpnene de sier skal brukes for å true muslimer til en AFP-fotograf. Samtidig ble lokale militsledere enige om våpenhvile i et annet distrikt. Foto: Eric Feferberg / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Vold og skuddvekslinger hindrer hjelpearbeidet i Den sentralafrikanske republikk

- Jeg er totalt overveldet, sier Lindis Hurum i Leger uten grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at presidenten i Den sentralafrikanske republikk gikk av på fredag, har det igjen brutt ut kamper i hovedstaden Bangui. 127 ble drept, bare i helga.

Nå er det så farlig hjelpearbeidet har blitt nedjustert drastisk.

- De siste dagene har vi vært nødt til å redusere vår aktiviteter. Det er trygt inne i leieren jeg jobber i, men det pågår kamper og skuddvekslinger flere steder i hovedstaden, sier Lindis Hurum i Leger uten Grenser til Dagbladet.

Det gjør det vanskelig for hjelpearbeiderne å ta seg rundt. De har også kommet kuleregn inn i leiren.
Grufulle historier Historiene som har kommet ut av Den sentralafrikanske republikk en siste tiden har vært grufulle. Unicef melder at barn er dratt inn i konflikten som barnesoldater og halshugges, mens flere melder om at folk går fra dør til dør og dreper folk med «feil» religion.

- De første fire ukene jeg var her, så var det veldig tøft, fordi jeg følte at det bare ble verre og verre, uansett hva vi gjorde. Men i forrige uke var det mye roligere og vi fikk vaksinert 40 000 barn mot meslinger, sier Hurum.

gikk presidenten av, og det brøt ut nye kamper. Ifølge Røde kors ble 25 drept i Bangui i helga, samt 97 i byen Bozoum og fem M'Bata.

 100 000 på pakket sammen:  Folketettheten i flyktningeleiren Lindis Hurum jobber i, er utrolig stor. På kort tid har hundre tusen mennesker søkt tilflukt her, og folk sover rett på bakken. I forrige uke, da det var rolig i hovedstaden og få skuddvekslinger, fikk Leger uten grenser sine 265 ansatte i leiren vaksinert 40 000 barn mot meslinger. - Vi fikk bekreftet at tre barn hadde meslinger, og det er ikke en ufarlig barnesykdom som i Norge. Den er dødelig, så det var viktig å få gjort vaksinasjonene, sier Hurum til Dagbladet. Foto: Rebecca Blackwell / AP Photo / NTB Scanpix
100 000 på pakket sammen: Folketettheten i flyktningeleiren Lindis Hurum jobber i, er utrolig stor. På kort tid har hundre tusen mennesker søkt tilflukt her, og folk sover rett på bakken. I forrige uke, da det var rolig i hovedstaden og få skuddvekslinger, fikk Leger uten grenser sine 265 ansatte i leiren vaksinert 40 000 barn mot meslinger. - Vi fikk bekreftet at tre barn hadde meslinger, og det er ikke en ufarlig barnesykdom som i Norge. Den er dødelig, så det var viktig å få gjort vaksinasjonene, sier Hurum til Dagbladet. Foto: Rebecca Blackwell / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Da det ble kjent at han gikk av, var det helt absurd stemning, med en blanding av feiring og flykt. Vi hørte skuddsalver samtidig som folk feiret med sang og dans, forteller Hurum.

- Overveldet Hun jobber i én av de rundt 60 flyktningeleirene i hovedstaden, hvor rundt 100 000 mennesker har samlet seg siden kampene startet den 5. desember i fjor.

- Jeg er fullstendig overveldet. Det har vært en voldsom eksplosjon av nye mennesker som har kommet hit på veldig kort tid. De hygieniske forholdene er ekstremt dårlige, med alt for lite vann og stort sett ingen toaletter. Det er jo helt uakseptabelt, og øker faren for at det kan bryte ut epidemier, sier Hurum.

I desember gikk Leger uten grenser ut og slaktet FN sin innsats i landet, da de mente at FN-hjelpen kom for sent og var alt for liten. Hurum sier ting nå har blitt litt bedre.

- Flere aktører har nå kommet til leiren, blant annet FN-organisasjonene, så vi er ikke helt alene her lenger, opplyser hun. 

Det har ikke lyktes stykene fra FN og den afrikanske union å få kontroll på volden i hovedstaden.

- Frykter for livet De store flyktningeleirene som nå preger hovedstaden, vil mest sannsynlig bestå til det blir slutt på konflikten. Kristne og muslimske militsgrupper går løs på hverandre med våpen og macheter i hovedstaden.

 SJEKKPUNKT:  To muslimske millitanter sjekker en kristen mann for våpen i nabolaget Miskine i Bangui. I noen av nabolagene i Bangui er det kamper mellom ulike millitsgrupper, mens andre er helt fredelige. Foto: Jerome Delay / AP Photo / NTB Scanpix
SJEKKPUNKT: To muslimske millitanter sjekker en kristen mann for våpen i nabolaget Miskine i Bangui. I noen av nabolagene i Bangui er det kamper mellom ulike millitsgrupper, mens andre er helt fredelige. Foto: Jerome Delay / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Nesten én femtedel av befolkningen er drevet på flukt.

- Folk er redde for å reise hjem. Enten fordi de frykter for livet sitt, eller at de ikke har noe hjem å reise til, fordi det har blitt brent ned. Hele befolkningen lever i frykt, sier Hurum.

Våpenhvile Tross de grufulle historiene om drap og massakrering, har det også kommet håpefulle nyheter fra landet de siste dagene. BBC-reporter Thomas Fessy, som oppholder seg i Bangui, melder nemlig at millitser i området Bimbo utenfor hovedstaden har gjort avtale om våpenhvile.

- [Soldater] klemte hverandre. De ba om tilgivelse og folk feiret, sa den offentlige representanten Roger Kombo til nyhetsbyrået AFP på søndag.

En lokal kommandør for Seleka-militsen sier de vil legge ned våpnene inntil videre.

- Vi møttes i morges. Vi sa til hverandre at vi ikke hadde noen grunn til å kjempe ettersom Djotodia er borte. Vi venter på instruksjoner fra den nye presidenten, opplyste kommandør Souleimane Daouda til AFP.

 RAMMER SIVILE:  To skadde kvinner ble avbildet på Kokoro-markedet i Bangui 5. januar, etter en granat hadde blitt kastet inne på markedet. Soldater fra de ulike milistgruppene har også gått løs på sivile. Antallet internflyktniger på grunn av konflikten nærmer seg nå en million, ifølge FN, og det er 60 flyktningeleierer i hovedstaden Bangui. Foto: Miguel Medina / AFP / NTB Scanpix
RAMMER SIVILE: To skadde kvinner ble avbildet på Kokoro-markedet i Bangui 5. januar, etter en granat hadde blitt kastet inne på markedet. Soldater fra de ulike milistgruppene har også gått løs på sivile. Antallet internflyktniger på grunn av konflikten nærmer seg nå en million, ifølge FN, og det er 60 flyktningeleierer i hovedstaden Bangui. Foto: Miguel Medina / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Arbeidet med å velge en ny president har allerede startet, og nasjonalforsamlingen har fått makt til å velge en ny president i løpet av måneden. Samtidig fortsetter kampene mellom militsgrupper i flere byer i landet.

 MIDLERTIDIG LEDER:  Lederen for Central African transitional parliament (CNT), Alexandre-Ferdinand, er konsituert president i landet før det blir valgt en ny leder. Her besøker han flyktningeleiren Lindis Hurum jobber i tidligere i dag, søndag. Foto: Eric Feferberg / AFP Photo / NTB Scanpix
MIDLERTIDIG LEDER: Lederen for Central African transitional parliament (CNT), Alexandre-Ferdinand, er konsituert president i landet før det blir valgt en ny leder. Her besøker han flyktningeleiren Lindis Hurum jobber i tidligere i dag, søndag. Foto: Eric Feferberg / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer