Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vold og trusler preget colombiansk valg

BOGOTA: Colombia avholdt lokalvalgi dag. Vold og trusler har preget valgkampen, og mange colombianere valgte å holde seg borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De colombianske velgerne skremmes fra alle sider: Den venstreorienterte geriljaen har oppfordret til valgboikott og tatt heller sterke midler i bruk for å få fram sitt budskap. Høyreorienterte grupper har svart med hevnaksjoner. Over 200 av kandidatene er blitt bortført, og minst 40 er tatt av dage. Valgkamp-volden har ført til at over 2000 kandidater har trukket seg.

Det er mer enn 20 millioner stemmeberettigede i Colombia, og de skal velge 32 distriktsguvernører og over 1000 ordførere og borgermestre.

Ved valget i 1994 holdt over 70 prosent av velgerne seg hjemme, og myndighetene regner med at valgdeltakelsen ihvertfall ikke blir høyere denne gangen. Over 200 000 politifolk og militære var søndag utplassert i et håp om å holde kontrollen på situasjonen.

President Ernesto Samper åpnet valget med å avgi sin stemme på den historiske Plaza Bolivar i hovedstaden Bogota.

- Demokratiet står på spill i dag. Jeg håper colombianerne vil bruke sin stemmerett, for stemmer er de eneste våpen demokratiet har, sa han i en appell til velgerne, før han slapp løs en hvit fredsdue.

Men da duen fløy opp, måtte den passere de mange militære skarpskytterne som var utplassert på alle takene rundt plassen for å beskytte presidenten. Og mye tyder på at deres symbolske melding til Colombias velgere har vært vel så sterk som fredsbudskapet fra den hvite fuglen. Ihvertfall møtte få stemmegivere fram til valgavlukkene som var satt opp rundt Plaza Bolivar, og heller ikke i valglokalene landet over var oppmøtet stort.

(NTB-Reuters-AFP)

Hele Norges coronakart