Vold på arbeidsplassen mest vanlig i Norge

Norge ligger på europatoppen når det gjelder vold på arbeidsplassen. Bare Frankrike ligger foran oss på listen over voldstilfeller på jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): I en rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt oppgir 3,7 prosent av norske arbeidstakere at de har blitt utsatt for fysisk vold det siste året, skriver Aftenposten.

Gjennomsnittet for europeiske arbeidsplasser er 1,9 prosent, og bare i Frankrike er arbeidstakere mer voldsutsatt enn nordmenn.

Også når det gjelder trusler og ydmykende oppførsel ligger Norge høyt på statistikken. 7,8 prosent svarer at de har opplevd dette. Det er 2 prosentpoeng mer enn det europeiske gjennomsnittet.

Det er særlig de som jobber med helse- og sosialarbeid som blir rammet av vold og trusler, og seniorrådgiver Cecilie Aagestad, som har skrevet den norske rapporten, mener de høye norske tallene skyldes at helse- og sosialsektoren i Norge er større her enn i mange andre land.

- Samtidig er det kanskje mer fokus på problematikken i Norge, som skaper større bevissthet, sier hun.

Antall volds- og trusselepisoder i Nav har skutt i været de siste årene, og situasjonen i 2013 er ikke noe bedre. Økningen i første halvår i år er på 25 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

Økningen skyldes både bedre rutiner for rapportering av slike tilfeller, men også en reell økning i hendelser, ifølge Nav. (©NTB)