Vold som verdi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Torsdag morgen rømte en desperat asylsøker ut av vinduet i 5. etasje i asylmottaket i Melbu i Vesterålen. Det var ikke høyreekstreme som ville ta henne, men det norske politiet. Hun ble vekket i grålysningen for å transporteres tilbake til Teheran. Hun mener at hun der vil bli arrestert for ulovlig politisk virksomhet, men UDI tror hun lyver. Likevel hoppet hun fem etasjer ned framfor å komme tilbake til hjemlandet. Nå ligger hun alvorlig skadd i respirator på sykehuset.
  • Samtidig sitter en mann fra Ghana i kirkeasyl på Røa i Oslo. Han har bodd her i 12 år - inntil onsdag før påske arbeidet han som hjemmehjelp i bydelen. Da kom politiet for å kaste ham ut. Tidspunktet var valgt med omhu: Advokaten var på påskeferie og landet for øvrig var på vei inn i påskedvalen. Hans forbrytelse? Han var skilt fra sin norske kone.
  • Det er en måned siden 17 år gamle Ali brutalt ble hentet fra kirkeasylet, to måneder før saken hans skulle opp i Borgarting lagmannsrett, og satt på fly til Teheran. Myndighetene påstår han er gjenforent med familien, men det har ingen kunnet bekrefte.
  • For tre måneder siden ble to kenyanske jenter hentet i Trondheim, for å sendes ut alene, uten moren. Det var den første større saken der sentrumsregjeringen viste hva som i praksis ligger i dens «mer humane» flyktningpolitikk.
  • Så blir kanskje justisministeren motarbeidet av sine egne embetsmenn? Uansett hvilket nivå de befinner seg på, ser de jo aldri noe galt i sine handlinger. Også lensmannen i Melbu mener han gjorde rett da han jaget den iranske kvinnen ut gjennom vinduet.
  • Vi tror snarere at justisministeren ikke har gitt embetsverket nye instrukser, eller sørget for at disse er så vage at ingen vesentlig endring i vår flyktning- og asylpolitikk er mulig. Brutalitet overfor asylsøkere er og blir typisk norsk.
  • Statsministeren har gjort verdier til et fast innslag i festtalene, men de medlemmene av verdikommisjonen som forbinder noe med ordet, bør snarest benytte kommisjonen til det eneste den kan brukes til: De må melde seg ut.