Voldelig 1. mai i Tyskland

Over 50 politifolk såret etter demonstrasjoner.

DEMONSTRERTE:Tysk politi arresterer en venstreaktivist som deltok i en motdemonstrasjon mot det tyske nasjonalistpartiet i Berlin fredag. Foto: REUTERS/SCANPIX
DEMONSTRERTE:Tysk politi arresterer en venstreaktivist som deltok i en motdemonstrasjon mot det tyske nasjonalistpartiet i Berlin fredag. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Årets 1. mai-feiring i Tyskland medførte voldelige demonstrasjoner flere steder. Over 50 politifolk ble såret i landets to største byer, Berlin og Hamburg.

I bydelen Friedrichshain i Berlin kastet rundt 200 aggressive og til dels fulle personer stein og flasker mens de ropte antikapitalistiske slagord. Nesten 30 politifolk kom lettere til skade i sammenstøtene som skjedde natt til fredag, og 57 mennesker ble arrestert.

Senere på dagen kom det til sammenstøt mellom politi og venstreaktivister like ved hovedkvarteret til det høyreradikale nasjonalistpartiet i hovedstaden.

I Hamburg ble vinduet til en bank knust og flere søppelbøtter satt i brann under uro natten til 1. mai. Tre politifolk kom lettere til skade under urolighetene i bydelen Schanzenviertel vest i byen.

Både venstreorienterte og høyreradikale grupper mobiliserte til årets feiring av 1. mai i Tyskland. Landets grunnlovsdomstol la ned forbud mot en høyreekstrem demonstrasjon i storbyen Hannover. Politiet satte opp sperringer for å hindre nynazistene å komme inn i byen, og omkring 100 nynazister dro derfor i stedet til en annen by, hvor det kom til mindre sammenstøt med politiet.

Til gjengjeld møtte 12.000 mennesker opp i Hannover og gjennomførte en fredelig demonstrasjon mot høyreekstremisme.

I Dortmund kastet omkring 200 høyreekstreme kjepper og steiner mot deltakere på et fagforeningsarrangement og politiet. Flere politifolk ble såret.

I byen Ulm ble en nynazistisk demonstrasjon med rundt 1.000 deltakere angrepet av venstreradikale, mens de høyreekstreme forholdt seg for det meste rolig, ifølge politiet.

Også i Mainz måtte politiet gripe inn mot venstreradikale som kastet steiner og røykbomber mot en nynazistisk marsj. 50 personer ble arrestert.

NTB