Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldelig av kampsport

Unge gutter som trener kamp- eller styrkesport har mye større risiko for å utvikle voldelig og antisosial atferd enn andre gutter, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Risikoen for at en gutt mellom 13 og 15 år er blant de mest voldelige eller antisosiale guttene i sin aldersgruppe, er 400 prosent høyere dersom han trener kamp- eller styrkesport.

Det viser forskning fra Olweus-gruppen ved Universitetet i Bergen, skriver Bergens Tidende.

I to år har forskerne fulgt nær 480 gutter i Bergen mellom elleve og tretten år. Her er noen av konklusjonene:

Markant økning

• Guttene som trente kamp- eller styrkesport i hele toårsperioden hadde betydelig høyere nivå av voldelig og antisosial atferd enn de som aldri deltok.

• Gutter som bare drev med de orientalske kampsportene karate, Tae Kwon Doe og judo hadde ikke den samme negative utviklingen. Men 60 prosent av dem som drev med slike kampsporter, deltok også i annen kamp- eller styrkesport, og for denne gruppen ble resultatene like bekymringsfulle.

• Guttene som begynte å trene underveis viste en markant økning i voldelig og antisosial atferd over tid.

• Guttene som sluttet å trene underveis viste en reduksjon i voldelig og antisosial atferd.

Vanlige

Undersøkelsen gir ikke noe belegg for å hevde at de som søker seg til slike sportsgrener er spesielt voldelige eller antisosiale i utgangspunktet. Tvert imot ser de ut til å være helt vanlige gutter.

- I tillegg til at de unge tilegner seg kampteknikker, er holdningene i miljøet av stor betydning. Hvis det å være tøff, aggressiv og fysisk sterk blir rost og oppmuntret i klubben, kan det være med på å fremelske disse egenskapene hos de unge, konkluderer professor Dan Olweus og seniorforsker Inger Endresen.

Opprydding

Forskerne etterlyser nå en skikkelig opprydning i kamp- og styrkesportmiljøene. De råder foreldre som nå blir bekymret til å følge med på hva som skjer.

Foreldre bør ikke bare sende barnet av gårde og krysse fingrene, men bli kjent med klubben, sikre seg at trenerne er godt nok kvalifisert og selv bli med på trening, mener forskerne.

Det kan også være et tips å pense barna inn på andre sportsgrener. I sin undersøkelse fant forskerne ikke lignende negative tendenser for fotball eller friidrett.

(NTB)