Voldelig far jaget fra byen

Mishandlet og plaget familien - dømt til å flytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 31-årig kristiansander er dømt til ett år og ni måneders fengsel for vold mot familien.

Mannen har vært så plagsom at han i tillegg er dømt til å holde seg unna både Kristiansand og de nærmeste fem nabokommunene - Søgne, Songdalen,Vennesla, Birkenes og Lillesand i tre år.

31-åringen har hatt kontaktforbud i forhold til ekskona, men har ikke overholdt dette.

Dommen er i tråd med ny lovgivning, som skal ivareta offerets og ikke gjerningsmannens interesse.  Forbudet mot å oppholde seg i de seks kommunene begrunnes bl.a.med at den tidligere ektefellen skal slippe å støte på ham.     

Hjemmet skal være trygt

Påtalemyndigheten argumenterte i retten for at det var mannen som måtte bære byrden og tåle innskrenket livsutfoldelse, siden det var han som hadde begått de straffbare handlingene.

I dommen fremholdes det at hjemmet skal være et trygt sted, og at frykt og følelse av å leve i et trusselregime kan oppleves som langt verre enn enkelte voldshandlinger hver for seg, skriver Fædrelandsvennen.

Innrømmer ikke

I SKJUL: Mange kvinner med barn må leve på skjult adresse eller med voldsalarm, i frykt for en eks-partner. Det er nå innskjerpet at det skal tas mer hensyn til offeret enn gjerningsmannen i familievoldssaker i retten. ILLUSTRASJONSFOTO: KRISTIN SVORTE
I SKJUL: Mange kvinner med barn må leve på skjult adresse eller med voldsalarm, i frykt for en eks-partner. Det er nå innskjerpet at det skal tas mer hensyn til offeret enn gjerningsmannen i familievoldssaker i retten. ILLUSTRASJONSFOTO: KRISTIN SVORTE Vis mer

Familiefaren erkjenner ikke straffskyld, men han anker likevel ikke, fordi han i følge sin advokat Steiner Skeie ønsker å komme seg videre.

Mannen har allerede sonet 90 dager i varetekt og slipper sannsynligvis ut neste høst. Da må han finne seg et nytt sted å bo, langt unna hjembyen.

Ni prosent

Da justisminister Knut Storberget lanserte sin bok om familievold - «Bjørnen sover» i november, ble det samtidig lagt fram tall som viser at ni prosent av norske kvinner mellom 20 og 54 år- eller 98 510 personer - er utsatt for grov vold i samlivet. Det tilsvarende tallet for menn er to prosent, eller 22 609.

I tillegg kommer alle barna som lever i disse familiene, og som selv blir utsatt for fysisk eller psykisk vold, eller som er vitne til vold.

Storberget er spesielt opptatt av hva familievold gjør med barna. Mye forskning har vist at disse barna er mye mer utsatt for å utvikle psykiske lidelser, personlighetsforstyrrelser og annen sykdom.

Barnehus

Regjeringen oppretter nå Barnehus landet rundt - ett ble åpnet på Hamar i forrige uke. Dette er sentre som skal sikre at barn som er utsatt for vold og seksuelle overgrep får bedre hjelpe- og behandlingstilbud. I Barnehusene skal både avhør, undersøkelser og behandling skje.

Ytterligere tre skal åpnes neste år.