Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldelige fedre bør fratas foreldreretten

Barnets beste må stå i sentrum, sier Dåvøy

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Samværsretten står så sterkt at den i en del tilfeller ikke er til barnas beste. Vi kan ikke risikere at et barn sendes hjem til en voldelig far, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy til Dagsavisen.

Det skal mye til før dommere legger vekt på voldshandlinger i barnefordelingssaker. Forsker Kristin Skjørten gjennomgikk alle lagmannsrettsdommer om barnefordeling mellom 1997 og 2000. I 25 prosent av dommene ble det hevdet at far var voldelig, særlig mot mor. Men i kun to av tilfellene ble far fratatt all samværsrett med barna.

Ministeren ønsker skjerpet rettspraksis på dette området.

- I dag kan fedre ha samvær med barna selv i saker der volden har vært så grov at mor lever på skult adresse. Problemet er at faren i flere saker har greid å få ut av barna hvor de bor, slik at han har kunnet oppsøke og true moren på ny. Jeg mener at fedre ikke kan idømmes samvær når saken er så alvorlig at mødrene får hemmelig adresse, sier Dåvøy.

Myte at ikke barna rammes.

- Det er en myte at den voldelig ektefaren samtidig er en snill og kjærlig far. Ofte har de problemer med aggresjon, frustrasjoner og impulskontroll, sier barnepsykolog Magne Raundalen ved Senter for krisepsykologi.

Marius Råkjell, konstituert leder av Alternativ til vold, sier at menn kan endre seg. Men det holder ikke bare at de sier det, de må anstrenge seg. Og den angstrengelsen må vurderes grundig av fagpersoner.

- Skjørtens gjennomgang av lagdommene viser at likhetsprinsippet i barnfordelingssaker slår for sterkt ut. Barnas rettigheter er viktigere enn de voksnes rettigheter

Også barn rammes: Hittil har voldelige fedre blitt tilkjent samværsrett. Dåvøy ønsker å forandre dette.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media