- Voldelige konflikter i renholdsbransjen er et økende problem

Rammer menneskene nederst på rangstigen, ifølge distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skriver i dag om renholderen Mihai Sidea (31) som sloss med sjefen sin i forrige uke, etter en diskusjon om renholdet av publikumstoalettene i Mathallen i Oslo.

Sideas sjef har erkjent slåsskampen overfor Dagbladet, men sier at Sidea slo først, og at han bare forsvarte seg.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) forteller at det er mange liknende, voldelige konflikter i renholdsbransjen.

- Arbeidstakere blir utsatt for fysisk vold i bøttekott, heiser, kjellere og i de mørke kroker hvor ingen ser eller hører. Dette er en del av virkeligheten i Norge, sier Geir Gamborg-Nielsen, distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) til Dagbladet.

- Økende problem NAF forteller at de har opplevd en økning i saker hvor deres medlemmer blir utsatt for vold og trusler. Fagforbundet organiserer 32 000 medlemmer, blant annet innenfor renholdsbransjen.

- De som forsøker å si ifra om uverdige forhold blir ofte utsatt for psykisk terror i form av trusler om tap eller reduksjon i arbeid, trekk i lønn og tap av fast arbeid og endog trusler om «forsvinning». For eksempel har medlemmer fått beskjed om at «ingen vil savne deg i Norge», sier Gamborg-Nielsen.

I disse sakene er det «kynisme, grådighet, råskap og den sterkestes rett som råder», ifølge Gamborg-Nielsen.

- Blir merket for livet Slike konflikter får ofte store ringvirkninger for offeret i saken, forteller distriktssekretæren.

- De som tar opp slike forhold blir ofte ikke bare utsatt for trusler og psykisk terror, men også fysisk vold. Renholdere blir syke som følge av manglende beskyttelsesutstyr og som følge av eksponering for ulike kjemikalier (vaskemidler) grunnet manglende verneutstyr. Mennesker både i det organiserte og uorganiserte arbeidslivet blir på mange måter merket for livet og i mange tilfelle midlertidig eller varig ute av renholdsbransjen eller arbeidslivet, sier Gamborg-Nielsen.

Han sier at forholdene har blitt verre de siste årene på grunn av økt arbeidsinnvandring og finanskrise i resten av Europa.  

- Brutaliseringen rammer de menneskene som befinner seg nederst på rangstigen og som lever i en skyggeverden i service samfunnet. De som er satt ut på anbud og som hele tiden blir fortalt at de ikke yter nok, ikke er effektive nok og at de ikke er noe verdt. De som blir fortalt at det alltid står noen i kø for å overta nettopp deres jobb, sier Gamborg-Nielsen.

 - ØKER:  Distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen, forteller at andelen som havner i voldelig konflikt med sin arbeidsgiver i renholdsbransjen, øker.  Foto: Marius Huse / Dagbladet
- ØKER: Distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen, forteller at andelen som havner i voldelig konflikt med sin arbeidsgiver i renholdsbransjen, øker. Foto: Marius Huse / Dagbladet Vis mer