Voldelige menn skal utstyres med fotlenke

Bryter de besøksforbudet, går alarmen hos politiet og voldsofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dersom justisminister Knut Storberget får det som han vil, skal voldelige menn med besøksforbud utstyres med såkalt «omvendt voldsalarm», en elektronisk fotlenke som vil varsle både politiet og hans kvinnelige offer dersom besøksforbudet brytes. Det skriver Dagsavisen i dag.

Dagens ordning fungerer ved at kvinnene utstyres med en alarm som de kan utløse dersom de oppdager at mannen har brutt besøksforbudet.

Margit Lømo, leder for Landsforeningen mot voldsofre, har lenge arbeidet for omvendt voldsalarm.

- Det skal ikke være ofrene som må leve med alarm. Veldig bra at det er voldsmennene som må det, for det er de som er de ansvarlige. sier hun til Dagsavisen. Lømo legger til at en slik ordning også kan få en forebyggende effekt.

Også lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er positiv til en slik prøveordning.

- Her plasserer man ansvaret der det hører hjemme, og det vil gjøre det lettere å bevise brudd på besøksforbudet, sier Johannessen.

- Man vil også kunne forebygge skade ved å følge med på bevegelsene til mennene man vet er mest voldelige. Da kan man rett og slett unngå at skaden skjer, sier han.

Ikke alle er like begeistret for overvåkningene av voldsdømte.

- Et samfunn som pålegger sine borgere å bære brikker slik at de kan overvåkes, vil jeg gjerne se nærmere på. Jeg er skeptisk, har lederen for Datatilsynet, Georg Apenes, tidligere uttalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer