Voldelige opptøyer i Paris

420 arrestert og flere titalls skadd i demonstrasjoner mot ny arbeidslov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har i kveld vært store og voldelige demonstrasjoner i flere franske byer. I Paris kastet demonstranter svære betongstykker på politiet, ødela biler og busskur og knuste butikkvinduer. Opprørspolitiet svarte med tåregass, køller og skjold, og flere titalls skal være skadd, melder CNN.com og AP.

Til sammen 27 polititjenestemenn og 33 ungdommer ble skadet i opptøyene. En 21 år gammel demonstrant ble brakt til sykehus med hodeskader.

Det har også vært opptøyer i Marseille og Grenoble.De anslagsvis 220 000 aksjonistene landet rundt er motstandere av en en ny arbeidslov, og det nasjonale politiet opplyser at totalt 420 av dem er arrestert etter opptøyene.

Lettere å sparke nyansatte

Bråket rundt den nye arbeidsloven skyldes at den gjør det lettere for arbeidsgivere å sparke nye ansatte de to første ansettelsesåra. Under den nåværende loven står arbeidstakerne mye sterkere, og det er svært vanskelig og dyrt å sparke folk. Delvis på grunn av dette har franske arbeidstakere vært tilbakeholdne med å leie inn arbeidskraft.

Statsminister Dominique de Villepin foreslo loven etter store demonstrasjoner sist høst for å gjøre det lettere for unge å få jobb. Nå med den nye loven er det altså mer fristende for arbeidsgiverne å leie inn ny arbeidskraft, men prisen er at mer utrygge forhold for de nyansatte.

Høy arbeidsløshet

Den franske arbeidsløsheten er høy; på landsbasis ligger den på rundt 10 prosent, men er over 50 prosent i enkelte grupper av franske unge.

SINNE: En demonstrant svinger en søppelbøtteholder mens to biler står i full fyr i Paris sentrum. Foto: Scanpix
SINNE: En demonstrant svinger en søppelbøtteholder mens to biler står i full fyr i Paris sentrum. Foto: Scanpix Vis mer

Fagforeningene gikk tidligere i dag med på å møte de Villepin, men alt som kom ut av møtet, var at de på ny ba ham trekke tilbake den nye loven, i motsatt fall nekter de å møte ham i morgen.

HÆRVERK: Unge Paris-ungdommer ramponerer parkerte biler mot slutten av dagens demonstrasjon.
RAMMET: En skadd kvinnelig student hjelpes bort fra demonstrasjonen i Paris.
UPOPULÆR: Statsminister Dominique de Villepin.