Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldelige protester mot antiislamsk video i Paris

Flere hundre mennesker pågrepet under demonstrasjoner i Paris og Antwerpen lørdag. Flere skal ha blitt betalt for å demonstrere i Egypt.

DEMONSTRASJON: Den omstridte videoen «Innonce of Muslims», der islam blir sammenlignet med kreft, har skapt opptøyer og demonstrasjoner over store deler av den muslimske verden. Her brennes det amerikanske flagget i Karachi, Pakistan. Foto: Scanpix
DEMONSTRASJON: Den omstridte videoen «Innonce of Muslims», der islam blir sammenlignet med kreft, har skapt opptøyer og demonstrasjoner over store deler av den muslimske verden. Her brennes det amerikanske flagget i Karachi, Pakistan. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre mennesker ble pågrepet under demonstrasjoner mot den omstridte videoen «Innocence of Muslims» i Paris og Antwerpen lørdag.

Protesten i den franske hovedstaden fant sted i nærheten av den amerikanske ambassaden og var ikke godkjent av myndighetene. Politiet mener mange av deltakerne hadde forbindelser til fundamentalistiske islamske grupper.

- Brukte pepperspray og batonger I den belgiske byen Antwerpen brente noen av demonstrantene et amerikansk flagg. Det oppsto sammenstøt med politiet, og rundt 120 personer ble pågrepet.

- Vi brukte pepperspray og batonger, men ingen ble skadd, sier en talsmann for politiet til avisa Het Laatste Nieuws.

Både menn, kvinner og barn deltok i protesten i nærheten av USAs ambassade i Paris. Etter hvert oppsto det sammenstøt også her, og minst to politifolk ble lettere skadd. Om lag hundre personer, de fleste av dem menn, ble pågrepet.
   - Vi beklager - Vi beklager at denne demonstrasjonen fant sted, spesielt hvis det ble brukt vold mot politiet, sier Mohamed Moussaoui, leder for Det franske råd for den muslimske tro (CFCM).

«Innocence of Muslims», som er lagt ut på nettstedet YouTube, har uløst voldelige opptøyer og angrep på amerikanske ambassader i en rekke muslimske land den siste uken.
  - Får betalt for å demonstrere Også i Egypts hovedstad Kairo har flere demonstrasjoner pågått den siste uka, og landets statsminister Hesham Kandil hevder nå at flere av demonstrantene som har deltatt i protestaksjonene ved USAs ambassade, har fått betalt.

En rekke demonstranter har tilstått at de fikk betalt for å delta, hevder Kandil overfor nyhetsbyrået MENA. Andre har imidlertid handlet på egen hånd, tilføyer han. Ifølge MENA er det uvisst hvem regjeringen tror står bak bestikkelsene.

Mahmdouh Assem, som er sentralstyremedlem i Det muslimske brorskaps politiske grein FJP, sier til VG at «jøder» har bestukket demonstranter.

- De er de eneste som har noe å vinne på å skape kaos og splittelse her, sier Assem.

- Advarer mot å reise USA har som følge av opptøyene evakuerer mange av sine ansatte ved ambassadene i Tunisia og Sudan, og amerikanske borgere advares mot å reise til begge landene.

Alle ansatte som ikke utfører helt nødvendige oppgaver ved ambassadene i Tunisia og Sudan, får ordre om å forlate landene, opplyste USAs utenriksdepartement lørdag. Det samme gjelder de ansattes familiemedlemmer.

- Må trekke ut soldater Det norske utenriksdepartementet opplyser til NRK at norske diplomater i de aktuelle områdene ikke vil bli evakuert nå.

Regjeringen i USA ønsker i utgangspunktet å sende inn marineinfanterister i flere av de berørte landene for å beskytte amerikanske ambassader. Det er bekreftet at amerikanske soldater opererer på bakken i Jemen, og USA skal også ha sendt en gruppe infanterister til Libya etter angrepet i byen Benghazi som førte til at den amerikanske ambassadøren i landet ble drept.

Lørdag protesterte imidlertid nasjonalforsamlingen i Jemen, som ga USA klar beskjed om å trekke soldatene ut. Også regjeringen i Sudan satte foten ned og avviste en amerikansk anmodning om å få sende marinesoldater til landet.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media