Voldelige sammenstøt i Jerusalem før Mohammed Abu Khudairs (16) begravelse

Opprør mot «hevndrap».

DEMONSTRERTE:  Palestinske Hamas-supportere demonstrerte mot kidnappingen og drapet på den palestinske 16-åringen før begravelsen i Jerusalem i dag. Foto: Mahmud Hams / AFP Photo / NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: Palestinske Hamas-supportere demonstrerte mot kidnappingen og drapet på den palestinske 16-åringen før begravelsen i Jerusalem i dag. Foto: Mahmud Hams / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tusenvis av israelsk politi har gjort seg klare til begravelsen av 16 år gamle Mohammed Abu Khudair, som onsdag døde i det som ventes å være en hevnangrep for drapet på tre israelske ungdommer.

Store folkemengder var ventet til 16-åringens begravelse i ettermiddag, og det er meldt om flere voldelige sammenstøt mellom maskerte palestinere og israelsk politi.

Drapet har siden onsdag utløst harde sammenstøt i Øst-Jerusalem, og stemningen i byen er i dag svært spent.

DREPT PÅ ONSDAG:  Det er ennå ikke bekreftet om det var hevn som var årsaken til drapet på 16 år gamle Mohammed Abu Khudair, men drapet har blitt tolket som et hevndrap og ført til opptøyer i Jerusalem. Foto: Privat / AFP / NTB Scanpix
DREPT PÅ ONSDAG: Det er ennå ikke bekreftet om det var hevn som var årsaken til drapet på 16 år gamle Mohammed Abu Khudair, men drapet har blitt tolket som et hevndrap og ført til opptøyer i Jerusalem. Foto: Privat / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Det var tusenvis av folk og en enorm fortettet stemning da kisten kom med gutten, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sissel Wold, som er på stedet.

Frykter voldsspiral Den palestinske gutten ble bortført øst i Jerusalem tidlig onsdag morgen, og liket ble senere funnet utbrent i en annen del av byen.

Selv om flere medier rapporterte om rolig stemning under fredagsbønnen på den første fredagen i Ramadan i Jerusalem i dag tidlig, melder andre om sammenstøt mellom politi og demonstranter flere steder i byen, blant annet på Tempelhøyden.

Politiet har i dag vært ekstra strenge med hvem de har sluppet gjennom grensesperringene på vei inn i Jerusalem, med formål om å hindre opptøyer, ifølge lokale medier. Politiet har også forbudt menn under 50 år å oppholde seg rundt noen av de viktigste bønnestedene.

- Ny fredsavtale Få timer etter hevnangrepet ble kjent på onsdag, startet opprørene, som særlig har vært sterke i den drepte 16-åringens hjemområde Shuafat, hvor 16-åringen også skal begraves.

STORE POLITISTYRKER: <7b> Palestinere ber her fredagsbønnen på Ramadans første fredag. Israel har satt inn store politistyrker i Jerusalem for å takle eventuelle demonstrasjoner på grunn av drapet på en 16-årig palestiner, som begraves i dag. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB Scanpix
STORE POLITISTYRKER: <7b> Palestinere ber her fredagsbønnen på Ramadans første fredag. Israel har satt inn store politistyrker i Jerusalem for å takle eventuelle demonstrasjoner på grunn av drapet på en 16-årig palestiner, som begraves i dag. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det er nå fryktet at dette er starten på en voldsspiral som kan utløse en tredje palestinsk intifada eller opprør mot den israelske okkupasjonen, bare måneder etter at den forrige runden med fredssamtaler kollapset.

Men BBC melder i dag at Israel og Hamashar handlet fram en våpenhvile på Gazastripen, med hjelp fra Egypt.

Etter det TV-kanalen erfarer, har Hamas tilbudt å stoppe sine rakettangrep mot Israel, som det var fire av bare i dag tidlig, hvis Israel stopper sine raid på Gazastripen.

MISTET SØNNE:  Her holder moren til den drepte 16-åringen Mohammed Abu Khudair opp et bilde av ham i deres hjem i bydelen Shuafat i Øst-Jerusalem onsdag. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB Scanpix
MISTET SØNNE: Her holder moren til den drepte 16-åringen Mohammed Abu Khudair opp et bilde av ham i deres hjem i bydelen Shuafat i Øst-Jerusalem onsdag. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Israel har også utført en rekke luftangrep de siste dagene, men har ifølge BBC ikke forpliktet seg til våpenhvilen.

Bortført og drept Israelsk politi etterforsker nå drapet, og begravelsen ble utsatt fra i går til i dag så liket kunne obduseres.

Politiet har ikke bekreftet at motivet bak drapet var hevn, men det skal ha blitt hentydet av militærradioen. I tillegg siterer israelske aviser myndighetskilder på at drapet skal ha blitt utført av jøder, ifølge avisa Washington Post.

Jakt på palestinske kidnappere Drapet på Khudair skjedde to dager etter at de tre israelske tenåringene Naftali Fraenkel (16), Gilad Shaar (16) og Eyal Yifrach (19) ble funnet drept, etter å ha vært forsvunnet i 18 dager.

Tirsdag fulgte flere tusen mennesker dem til graven.

ANGREP POLITIET:  Onsdag og torsdag var det sammenstøt mellom israelsk politi og maskerte palestinske demonstranter i Øst-Jerusalem. Foto: Ahmad Gharabli / AFP Photo / NTB Scanpix
ANGREP POLITIET: Onsdag og torsdag var det sammenstøt mellom israelsk politi og maskerte palestinske demonstranter i Øst-Jerusalem. Foto: Ahmad Gharabli / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Israelske myndigheter har lagt skylda på Hamas og arrestert mer enn 400 «mistenkte terrorister» i jakten på de savnede ungdommen. I prosessen har minst fem palestinere blitt drept. 

Da de tre ble funnet drept, angrep Israel Hamas-mål samme dag.

- Ikke ta loven i egne hender Israels statsminister har bedt folk beherske seg foran dagens begravelse, i håp om å roe ned konflikten og sinnet rundt drapene og kidnappingene.

- Politiet må raskt etterforske hvem som sto bak det hatefulle drapet og motivet. Ingen må ta loven i sine egne hender, uttalte statsminister Benjamin Netanyahu i går kveld, ifølge NTB.

GRAVLA DE TRE ISRELSKE:  Familie og venner sørger her over de tre israelske ungdommene som ble bortført og drept i juni. De ble alle gravlagt i Mondin på tirsdag denne uka. Foto: Ariel Schalit / AP Photo / NTB Scanpix
GRAVLA DE TRE ISRELSKE: Familie og venner sørger her over de tre israelske ungdommene som ble bortført og drept i juni. De ble alle gravlagt i Mondin på tirsdag denne uka. Foto: Ariel Schalit / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har på sin side gått ut og krevd at Israel fordømmer drapet.

Tenåringsdrapene på Vestbredden og i Jerusalem

• 12. juni forsvant tre unge israelske bosettere nær den israelskokkuperte byen Hebron på Vestbredden.

• De tre tenåringene, Gilad Shaar (16), Naftali Fraenkel (16) og Eyal Yifrah (19), haiket fra en israelsk bosetning. En av dem hadde amerikansk pass.

• Flere hundre palestinere er pågrepet i en større militæraksjon etter bortføringene, og israelske soldater aksjonerte på mer enn 1.500 steder på den okkuperte Vestbredden i jakten på tenåringene.

• Israels voldsomme reaksjon utløste gatekamper og flere ble drept.

 • Mandag ble likene av de tre unge israelerne funnet på et jorde ved Halhul, 5 kilometer nord for Hebron.

• Den israelske regjeringen har hele tiden beskyldt Hamas for å stå bak bortføringene og varsler en militæroperasjon for å «utrydde» organisasjonen.

• Onsdag ble den 16 år gamle palestineren Mohammed Abu Khudair funnet drept i et skogholt i Vest-Jerusalem, etter å ha blitt dratt inn i en bil. Ifølge israelsk militærradio er det trolig snakk om et hevnangrep.

• Drapet utløste voldsomme gatekamper i Øst-Jerusalem.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer