Serbia:

- Voldeligere og voldeligere

Demonstranter i Serbia mener at reality-TV bidrar til økt vold i samfunnet.

DEMONSTRASJONER: Folk har tatt til gatene i demonstrasjoner i kjølvannet av to masseskytinger i Serbia. Foto: REUTERS/Marko Djurica/NTB.
DEMONSTRASJONER: Folk har tatt til gatene i demonstrasjoner i kjølvannet av to masseskytinger i Serbia. Foto: REUTERS/Marko Djurica/NTB. Vis mer
Publisert
Annonse

I begynnelsen av mai mistet 19 mennesker livene sine i to ulike masseskytinger i Serbia.

Skytingene skjedde på en barneskole og fra en bil, og det var flere barn blant de døde ved begge angrepene. Myndighetene har uttalt at alle ofrene var tilfeldige.

Store demonstrasjoner

De siste ukene har gatene i hovedstaden Beograd fylt seg opp av demonstranter, hvor noen mener at reality-TV kan ha vært med på å oppfordre til volden, skriver det franske mediet France 24.

- Disse tragiske hendelsene kommer i en sosial kontekst, der mediene i økende grad glorifiserer vold, uttalte Nebojsa Vladisavljevic, en ekspert på autoritarisme ved Universitetet i Beograd, til mediet.

I Serbia ruller blant annet de svært omstridte programmene «Zadruga» og «Parovi» på skjermene hver dag, til nesten enhver tid av døgnet.

Begge programmene kan på noen måter minne om programmet «Big Brother», som rullet på norske TV skjermer fra 2001 til 2005. Seerne følger deltakerne direkte fra inne i en villa, hvor det oppstår drama, intriger og kjærlighet.

Men det oppstår også store krangler, som kan utarte til voldelige konfrontasjoner, skriver France 24.

«Voldeligere og voldeligere»

I 2016 sto en av deltakerne fram, og hevdet at han måtte flykte fra programmet.

Han ble jevnlig banket opp og ydmyket av de andre deltakerne. Alt ble i tillegg vist på TV. Da han ønsket å forlate programmet, skal han ha blitt satt på isolat, ifølge France 24

Dagbladet har tidligere omtalt «Parovi», da en deltaker oppdaget at kona var utro og dermed spyttet hun i ansiktet. Videoen gikk viralt og rystet mange, men det er daglig kost for programmet.

TAGGET: Pink er en privateid, nasjonal radiostasjon og TV-kanal i Serbia, som viser «Zadruga». Demonstranter har krysset over logoen deres i Beograd. Foto: Darko Vojinovic/NTB
TAGGET: Pink er en privateid, nasjonal radiostasjon og TV-kanal i Serbia, som viser «Zadruga». Demonstranter har krysset over logoen deres i Beograd. Foto: Darko Vojinovic/NTB Vis mer

- De inviterer dømte kriminelle til å bli med på programmet, og de snakker om vold som om det er helt normalt, sier Vladisavljevic til mediet.

En annen deltaker skal i 2019 ha svelget vaskemiddel i et desperat forsøk på å forlate programmet. I stedet ble hele hendelsen filmet av kamerateamet, som tvang henne til kaste opp. Hun ble deretter satt på isolat, ifølge France 24.

Hendelsene ikke unike, og framkommer støtt og stadig på programmene. Ifølge Vladisavljevic blir de bare «voldeligere og voldeligere».

REALITYSKANDALE: Ekteparet Milojko «Mikan» Bozic og Milijana Bozic giftet seg i september. Nå skal mannen ønske skilsmisse, etter at kona var utro mot ham på direktesendt tv - med en 60-åring. Reporter: Ørjan Ryland / Rød Løper Vis mer

- Anser kriminelle som helter

Demonstrantene mener at programmene gjør at seerne tenker at vold er akseptert.

- Unge folk får muligheten til å se voldelige utdrag av programmet på sosiale medier om og om igjen, sier en av demonstrantene, Aleksandra Krstic til France 24.

Hun mener at mediene og programmene er å anse som en av grunnene til at masseskytingene fant sted.

- De har skapt en generasjon av unge mennesker som anser kriminelle som sine helter på reality-TV, sier Krstic til mediet.

Ifølge Kristic mener demonstrantene at lederen for det serbiske Medietilsynet må fratre fra sin rolle.

- Organisasjonen er ment for å håndtere kringkasting av voldelig innhold, men de har ikke gjort noe med det, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer