Volden blusser opp

I forkant av fredsmeklingen mellom de to presidentene på Madagaskar har volden blusset opp på øya. Ingen later til å ha tro på en fredelig løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten på Madagaskar oppsto etter et omstridt presidentvalg i desember i fjor. Opposisjonskandidaten til den mangeårige presidenten Didier Ratsiraka, Marc Ravalomana, hevdet at valget var fikset, og erklærte seg selv som president.

Ratsiraka nektet for valgfusk, og opprettet sin egen regjering i havnebyen Tamatave. Ratsiraka krevde også omvalg, men Ravalomana vil ikke være med på en ny runde.

Senegal har invitert de to rivalene til Dakar for å megle mellom dem, og begge var i går på plass i Senegal.

Samtidig har volden blusset opp på Madagaskar, og en general skal ha blitt drept i byen Fianarantsoa. Byen kontrolleres av Ravalomana, men guvernøren støtter Ratsiraka. Guvernøren er beleiret av Ravalomana-tilhengere og voktes av bevæpnede vakter. Forrige helg skal fem av livvaktene hans ha blitt drept, mens 18 andre ble skadet i kamper for å opnnå kontroll over byen.

Senegals president, Abdoulaye Wade, sier i følge BBC at han og andre ledere i Afrika er villige til åhjelpe Madagaskar mot en fredelig løsning. Men Wade krever først å få vite hva de to lederne ønsker selv.

Ratsiraka ønsker som kjent omvalg, mens Ravalomana bare er villig til å diskutere hvordan de skal få Madagaskars økonomi tilbake på beina, ikke sin egen politiske posisjon.

Det kan bli lenge til freden kommer til Madagaskar.

ÅPEN KONFLIKT: Den sittende presidenten Didier Ratsiraka står hardt på kravet om omvalg på Madagaskar. Volden i landet har blusset opp før et fredsmeglingsforsøk i Senegal.