Volden er utløst i Bahrain

Opposisjonen mener Egypt-gnisten er tent. I morgen er det varslet «Vredens dag».

SKUTT AV POLITIET: En uidentifisert mann bæres til en ventende bil etter at opprørspoliti begynte å skyte mot demonstranter i byen Karzakan i Bahrain. Foto: AP Photo/Hasan Jamali
SKUTT AV POLITIET: En uidentifisert mann bæres til en ventende bil etter at opprørspoliti begynte å skyte mot demonstranter i byen Karzakan i Bahrain. Foto: AP Photo/Hasan JamaliVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opposisjonsgrupper i Bahrain går via sosiale medier for å gjøre mandag til «Vredens dag». Etter modell fra den (hittil) vellykkede revolusjonen i Egypt, håper de å mobilisere til store demokratidemonstrasjoner til uka.

Politiets reaksjon mot demonstranter søndag kveld understreker den nervøse stemninga i gulfstaten Bahrain. 

Skutt på kloss hold Volden brøt ifølge Financial Times ut søndag kveld, da politiet åpnet ild mot demonstranter i Karzakan, en shia-dominert by nordvest for hovedstaden Maname.

Flere personer skal ha fått skuddskader. En 21-åring ble kjørt til sykehus etter å ha blitt truffet av flere skudd, blant annet i et bein og i skrittet.

Politiet skal først ha skutt tåregass inn deres forsamlingslokale. Flere ungdommer skal ha blitt skutt på kloss hold.

Økende misnøye I folket, spesielt blant shiamislimer, er det en økende misnøye med reformer som ikke har gitt dem den økte livskvalitet de er blitt lovet.

Om «Vredens dag» får oppslutning i brede lag av opinionen gjenstår å se. Hvordan protestene vil bli møtt er også et stort spenningsmoment. Så langt har ikke politiet valgt noen myk linje.

Familiedominert Den lille gulfstaten er et kongedømme, totalt dominert av den sunnimuslimske al-Khalifah-familien. Hamad Bin Isa al-Khalifah er konge og hans onkel, Khalifah Bin Sulman al-Khalifah, er statsminister.

I utgangspunktet har Bahrain større grad av pressefrihet enn andre gulfstater, men har i det siste fått et stadig dårligere rykte i forhold til sensur.

Påstander om tortur Siden august i fjor har det vært økende sosial uro, spesielt blant arbeidsløse ungdommer i shia-dominerte landsbyer.

Ungdommer har flere ganger tent på bildekk og iverksatt protester mot arbeidsløshet og diskrimineringen de hevder den herskende elite står ansvarlig for.

Svaret de har fått er harde tiltak fra sikkerhetspolitiet og økende grad av sensur.

SKUTT: 21-åringen plasseres her i en bil og fraktes til sykehus. Foto: AP Photo / Hasan Jamali
SKUTT: 21-åringen plasseres her i en bil og fraktes til sykehus. Foto: AP Photo / Hasan Jamali Vis mer

Nylig ble det også reist påstander om statlig tortur i forbindelse med arrestasjonen av opposisjonsleder Abduljalil al-Singace.

Flere frykter at protestene vil får makthaverne til å reversere reformer som er blitt gjennomført de siste tiåra.

 

SKADD: En ung mann viser fram en fot truffet av politiets skudd. Foto: AP Photo/Hasan Jamali
SKADD: En ung mann viser fram en fot truffet av politiets skudd. Foto: AP Photo/Hasan Jamali Vis mer