Volden er verre enn noen sinne

Volden i Syria er nå på et høyere nivå enn da fredsplanen til Kofi Annan trådte i kraft i april.

ANGREP TV: Slik så det ut etter at  Ikhbariya TV ble angrepet rett utenfor Damasuks idag tidlig. Borgerkrigen er mer brutal enn noen gang. (AP Photo/SANA)
ANGREP TV: Slik så det ut etter at Ikhbariya TV ble angrepet rett utenfor Damasuks idag tidlig. Borgerkrigen er mer brutal enn noen gang. (AP Photo/SANA)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier FN etter en dramatisk dag i det borgerkrigsherjede landet.

Offensiv opposisjon
Tidlig idag ble en TV-stasjon angrepet, og minst syv mennesker, journalister og sikkerhetsvakter, drept. Det melder det offisielle syriske nyhetsbyrået Sana. Dette er at av de mest offensive angrepene fra opposisjonens side så langt i borgerkrigen. TV-bilder viste kulehull på veggene, blodpøler på gulvet, og utbrente bølgeblikkplater der ilden slikket oppover metallet, etter angrepet.

Det er Jean-Marie Guehenno, som er assistenten til Annan, som sier volden nå er på et høyere nivå enn noen sinne i den 16 måneder lange syriske borgerkrigen.
- Tida er i ferd med å løpe ut, sier han.

Krigen nær Assad
Angrepet på TV-stasjonen Ikhbariya TV to mil sør for hovedstaden Damaskus, er en opptrapping av krigen. Det samme var det bare timer tidligere, da president Bashar al-Assad sa at Syria er i en «faktisk krigstilstand». Det var ingen president som var villig til innrømmelser som talte. Assad krevde at krigen måtte vinnes.

- All vår politikk og alle våre krefter må brukes for å sikre seier, sa Assad.

Men virkeligheten er at krigen kommer stadig nærmere Assad og hans familie. I går og i natt var det kamper i Damaskus. Syrias observatører for menneskerettigheter, en eksilorganisasjon basert i London, sier at kampene var like ved posisjonene til den fryktede Republikanergarden, som er under kommando av Assads bror, Mahrer.

- Voldelige sammenstøt finner sted rundt posisjonene til Republikanergarden i Qudsaya og i Al-Hama, sier sjefen for Observatørene i London. Han sier også at kamper aldri tidligere har blitt utkjempet så nær sentrum av Damaskus.

USA ser nå en desperat Assad som stadig mister grepet om makta i Syria.

- Det er klart at Bashar al-Assad sakte - for sakte -  mister grepet på landet, sier talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.

Massakren i Houla
Samtidig presenterte  lederen av FNs menneskerettighetsråd, Paulo Pinherio, FNs rapport om massakrene i Houla 25 mai, der 108 mennesker ble drept, de fleste var kvinner og barn som ble henrettet med skudd på kloss hold eller stukket ned med kniv.

Rapporten konkluderer ikke hundre prosent med ar det var milits lojale mot regjeringen som sto bak nedslaktingen. Men konklusjonen at det er det mest sannsynlige.

- Mens kommisjonen ikke kan utelukke muligheten for at krefter som bekjemper regjeringen sto bak drepingen, så betrakter vi det som veldig lite sannsynlig, sier Pinheiro.