Volden herjer Haiti

Opprørerne i Haiti erobret natt til i dag norsk tid landets tredje største by Cayes, rundt 200 kilometer sørvest for hovedstaden Port-au-Prince. President Jean-Bertrand Aristide nektet igjen å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Haitis dårlig utstyrte politi er Aristides eneste mulige forsvar mot de tungt væpnede opprørene. Men politihuset i Cayes ble oppgitt nesten uten kamp natt til fredag, etter at en opprørsgruppe ledet av en tidligere offiser i regjeringshæren gikk til angrep.

Presset mot den haitiske statssjefen økte dermed enda mer. USAs utenriksminister Colin Powell sa torsdag at Aristide bør ta sin egen situasjon opp til vurdering, en diplomatisk frase som i klartekst betyr at han gjør klokest i å trekke seg.

«Vanskelig»

- Jeg håper president Aristide vil vurdere sin egen situasjon nøye, og treffe beslutninger som er til beste for det haitiske folk i disse vanskelige tider. Han bør tenke over om han i det hele tatt kan utøve sine embetsplikter på effektivt vis, sa Powell i Washington.

Canadas utenriksminister Bill Graham antydet at canadierne kan tenke seg å sende soldater til en fredsstyrke i Haiti, når og hvis Aristide har gitt opp og reist sin vei. FNs sikkerhetsråd forsatte torsdag sine diskusjoner om Haiti-situasjonen.

Sikkerhetsrådet vil imidlertid ikke sende FN-soldater til landet før en politisk løsning er på plass. Generalsekretær Kofi Annan har oppnevnt den erfarne diplomaten John Reginald Dumas fra den karibiske republikken Trinidad og Tobago som sin spesialutsending til Haiti.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.