Volden som aldri slutter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Siden israelernes offensiv på Gaza-stripen startet for to uker siden, er over 30 palestinske barn drept. De yngste var fire år. Sist uke ble to småjenter drept mens de satt ved pultene sine i en FN-drevet skole.
  • For noen dager siden ble drapet på den 13 år gamle jenta Iman al-Hamas kjent. Hun ble skutt en dag i forrige uke da hun, kledd i skoleuniform, var på vei til skolen sammen med to venninner. De israelske soldatene sa at de mistenkte henne for å ha ei bombe i skolesekken. Men sekken kastet hun fra seg da de begynte å skyte. Likevel drepte de henne.
  • Israels forsvarssjef hevdet deretter at hun var blitt brukt som lokkedue av militante palestinere som lå klare til å skyte på israelske soldater. Hvorfor de i tilfelle ikke gjorde det, sa han ingenting om.
  • Sannheten ble først kjent da flere av soldatene som hadde vært til stede ved drapet, gikk til Israels største avis. De fortalte at kompanisjefen hadde beordret jenta skutt, for så å gå bort til henne og tømme hele magasinet i kroppen hennes. Tidligere i år ble en annen israelsk offiser dømt til to måneders fengsel for å ha skutt og drept en 16 år gammel palestiner, ifølge NTB.
  • Fredag lekket opplysningene om en ny FN-rapport ut til pressen. Den skal legges fram seinere denne måneden, og påpeker at Israel gjør seg skyldig i til dels grove brudd på menneskerettighetene. Rapporten trekker særlig fram de militære operasjonene på Gaza-stripen, som har ført til en massiv, meningsløs og uprovosert ødeleggelse av eiendom. Men rapporten ble skrevet i august, over en måned før den offensiven som nå pågår, tok til. Og den går inn for internasjonale sanksjoner mot Israel.
  • Bakgrunnen for israelernes nåværende aksjon i Gaza var at to israelske barn ble drept i et rakettangrep. Resultatet er blant annet enda flere døde barn. Sjelden er meningsløsheten i å bare besvare vold med vold blitt tydeligere demonstrert enn nå. Hvis ikke de palestinske myndighetspersonene og makthaverne i Israel makter å få konflikten over på en annen arena, vil de bli skyldige i en brutalisering av så vel det palestinske som det israelske samfunnet, som kan vise seg uopprettelig.