- Volden sprer seg i Afghanistan

ISAF for svak til å kontrollere i sør, mener USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De internasjonale styrkene i Afghanistan har for lite ressurser til å kontrollere den sørlige delen av landet, mener USAs forsvarsdepartement.

Taliban-bevegelsen utfordrer den afghanske regjeringens herredømme i sør, øst, og i økende grad også i den vestlige delen av landet, heter det i en ny rapport departementet har utarbeidet.

Hvis dette stemmer, så holder de norske styrkene i Afghanistan til i den eneste landsdelen som er forholdsvis stabil, nemlig i nord.

Myke mål

Antallet opprørsangrep er økende, og spesielt på våren og sommeren i fjor tiltok volden kraftig.

Stadig oftere bruker geriljagrupper såkalte improviserte eksplosiver, og i økende grad rettes anslagene mot byggeprosjekter og infrastruktur.

- Det er sannsynlig at angrepene mot disse «myke målene», hvor sikkerhetstiltakene er færre, vil være hyppige gjennom hele året, heter det i Pentagon-rapporten som ble lagt fram mandag.

Ild fra bakken mot mål i lufta har økt med 67 prosent, ifølge rapporten med tittelen «Framskritt mot sikkerhet og stabilitet i Afghanistan». Denne utviklingen kan få alvorlige konsekvenser for de internasjonale styrkene, som er avhengige av helikoptre for å kunne operere i ulendt afghansk terreng.

Korrupsjon

Samarbeid mellom internasjonale og afghanske militære styrker har påført geriljagruppene flere nederlag. Men opprørerne har likevel klart å øke mengden angrep.

Stadig oftere rammes politi og sivile, noe som forsterker følelsen av manglende sikkerhet i befolkningen.

Samtidig som opprørerne får større innflytelse blant vanlige afghanere, sliter regjeringen i Kabul med omfattende korrupsjon, dårlig lederskap og en mangel på utdannede folk.

De afghanske politistyrkene preges av korrupsjon og mangel på rådgivere, heter det i den amerikanske rapporten, som beskriver president Hamid Karzais regjering som en av verdens svakeste.

Standhaftig

Den islamistiske Taliban-bevegelsen styrte Afghanistan fram til den amerikanske invasjonen i 2001. Bevegelsen var i stand til å omgruppere etter at den mistet makten, og dagens utgave beskrives i Pentagons rapport som en standhaftig opprørsgruppe i stadig utvikling.

Mens Taliban har sitt kjerneområde sør i Afghanistan, er det internasjonale al-Qaida-nettverket ansvarlig for mange av geriljaangrepene i de østlige grenseområdene mot Pakistan.

(NTB)