STORE FOLKEMENGDER:  Demonstranter brøt seg i dag inn på det regionale guvernørkontoret i Lviv, som regnes som hovedstaden i Vest-Ukraina. Foto: Pavlo Palamarchuk / AP Photo / NTB Scanpix
STORE FOLKEMENGDER: Demonstranter brøt seg i dag inn på det regionale guvernørkontoret i Lviv, som regnes som hovedstaden i Vest-Ukraina. Foto: Pavlo Palamarchuk / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Volden sprer seg til flere steder i Ukraina

Opprørere tar kontroll over offentlige bygninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Opprøret mot regjeringen i Kiev skal også ha spredd seg til to andre byer i Vest-Ukraina, deriblant Lviv, som regnes som  «hovedstaden» i Vest-Ukraina.

Dette kan bli begynnelsen på et splittet land.

Fornuften vil regjere Etter at opprørere tidligere i dag stormet det regionale administrasjonssenteret, og fikk guvernøren Oleg Salo til å skrive sin avskjedssøknad, er sentralregjeringen fraværende i en av Ukrainas største byer, ifølge Zaxid.net, referert av Ukrainas engelskspråklige avis Kyiv Times.

Borgermesteren i Lviv, Andrij Sadovij, fordømmer volden som nå ryster Ukraina, og i en uttalelse der han lover å forsvare grunnloven, sier han:

- For å si det kort, ingen av de lovene som bryter med Ukrainas grunnlov og alminnelig fornuft vil noen gang være gyldig i byen Lviv. God helse til dere alle. Ære være Ukraina. Ære være heltene, sa ordføreren.

Sadovij mintes også bysbarnet Juroj Verbytskij, en av de fem døde i Kiev som ble drept i sammenstøtene med politiet på onsdag.

Øst mot vest De to andre byene der opprørere skal ha tatt kontrollen over administrasjonen er Rivne og Zhytomyr. Det er i tillegg til Lviv, som er den største byen i det vestlige Ukraina.

Mange av mennene i Lviv er i hovedstaden Kiev for å slåss mot president Viktor Janukovitsj, som i slutten av november nektet å skrive under en samarbeidsavtale med EU. 

Likevel klarte opprørerne lett å ta kontrollen over Lviv og presse guvernøren til å skrive sin avskjedssøknad.

Det viser kraften opprøret har i vest, der et stort flertall av befolkningen vil knytte seg nærmere EU, og ofte har en genetisk angst for det store Russland, som både i tsar-tida og i Sovjettida undertrykte regionen.


   

Ukraina er delt i et ofte uforsonlig øst og vest som strides om alt fra språk, kultur, historie, geografi og økonomi.

SPRER SEG: Her tar opprørere over sentralmaktas bygning i byen Lviv. Foto: Pavlo Palamarchuk/ AP Photo / NTB Scanpix
SPRER SEG: Her tar opprørere over sentralmaktas bygning i byen Lviv. Foto: Pavlo Palamarchuk/ AP Photo / NTB Scanpix Vis mer