Volden verre enn noen gang

Frykt for at de interne kampene i Gaza sprer seg til Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM/OSLO:(Dagbladet.no): Den pågående konflikten i Gaza mellom Hamas og Fatah er den verste noen gang. Bare siden helgen er mer enn 50 personer drept i de interne kampene.

Siden mai i fjor har mer enn 260 palestinere dødd i interne kamper, men den siste tiden har volden blitt verre enn noen gang. Bare i løpet av den siste måneden er 150 personer drept, melder nyhetsbyrået AP.

Så langt i dag, er 17 personer meldt drept i den interne krigføringen. Gazas gater er tomme for sivile personer og maskerte våpenmenn fra begge fraksjoner er utplassert i Gazas byer og flyktningleire.

Spres til Vestbredden

Hamas-militsen teller omkring 20 000 mann i Gaza, men er betraktelig bedre organisert og trent enn Fatahs sikkerhetsstyrker som er langt mer tallrike.

Hamas er på offensiven og tar stadig kontrollen over større deler av Gaza. Ifølge lokale medier har Hamas tatt viktige posisjoner, de har tatt kontrollen over Gazas viktigste gjennomfartsåre og slik delvis ødelagt for Fatahs muligheter for våpenforsyning. Det er full konfrontasjon mellom de politiske fraksjonene. Det var i dag sporadiske sammenstøt i byene Nablus og Jenin på Vestbredden, der Fatah står sterkere militært. Det fryktes at

konflikten trappes opp også her.

Advarer mot kollaps

TAR KONTROLLEN: Gatene i Gaza styres av maskerte miltante. Hamas har nesten fullstendig militær kontroll i området. Foto: JAAFAR  ASHTIYEH/AFP
TAR KONTROLLEN: Gatene i Gaza styres av maskerte miltante. Hamas har nesten fullstendig militær kontroll i området. Foto: JAAFAR ASHTIYEH/AFP Vis mer

Palestinernes president Mahmoud Abbas advarer i dag mot at volden i Gaza kan føre til kollaps i hele regionen, skriver BBC.

Abbas omtalte volden i Gaza som galskap, og kom med en appell til begge parter om å sette en stopper for volden.

- Uten en våpenhvile, vil volden føre til fullstendig kollaps i Gaza, advarer Abbas.

Lite tyder på at Abbas\' appell tas alvorlig av de militære fraksjonene i hans eget parti Fatah og i Hamas. Også Hamas er splittet. Mye tyder på at statsminister Ismail Haniya (Hamas) står for en mer forsonlig profil enn andre i partiet, særlig de militære.

Sikkerhetsstyrkene

En av de største hindringene som sto i veien for at den palestinske samlingsregjeringen skulle lykkes, var uenighet om en samkjøring av den Fatah-lojale sikkerhetsstyrken og Hamas-militsen. Dette har de ikke fått til.

- Hamas er tydelig frustrert over den fortsatte boikotten. De føler at de har gitt mye, fordi de har sluppet Fatah inn i regjeringen og gitt fra seg de viktigste ministerpostene, sier en velinformert FN-kilde til Dagbladet.no. Innenriksposten ville gitt Hamas kontrollen over sikkerhetsstyrkene.

- At USA sier de vil gi president Abbas mer våpen gjør dem ikke mildere stemt. Kanskje de benytter anledningen nå mens de ennå er Fatah militært overlegne, sier kilden.

Hamas\' forsøk på å ta over den militære kontrollen i Gaza, er et forsøk på å oppnå, med våpenmakt, de rettighetene presidenten ikke har gått med på å gi dem.

Bistandsavhengige flyktninger

Den økonomiske situasjonen i Gaza gjør det lettere for de politiske fraksjonene å rekruttere arbeidsløse unge menn til sine væpnede grupper. Ettersom Israel kontrollerer grensene til Gaza, kan de når som helst stenge grensen med den begrunnelse at det er fare for sikkerheten. Det har vært flere angrep mot grensene den siste tida. De stengte grensene har samtidig mye av skylda for den katastrofale økonomien i Gaza.

Den voldelige situasjonen har tvunget FN til å stenge matstasjoner i Gaza, der 70 prosent av befolkningen er flyktninger og avhengige av matrasjoner.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) forteller i en pressemelding at tre av deres fem matstasjoner i Gaza er stengt, og sju av 18 helsestasjoner har måttet legge ned arbeidet på grunn av de blodige kampene.

- Vi er ekstremt bekymret for den uheldige situasjonen til en million flyktninger som er avhengige av UNRWAs matprogram og helsetjenester, men vi kan ikke gjøre jobben i kryssilden, sier John Ging, operasjonell leder i UNRWA.

Han ber alle palestinske ledere om å bruke sin innflytelse til å løse konflikten med fredelige midler.

- Gazas sivilbefolkning krever det, og fortjener det, sier Ging.

17 DREPT I DAG: Bare i dag er 17 personer drept i de interne konfliktene i Gaza. Den siste måneden er over 150 personer drept.
FÅ SIVILE DREPT: De som er drept i de interne kampene i Gaza, er for det meste militante.
AVHENGIG AV NØDHJELP: Gazas grenser stenges oftr. Dette fører til en økonomisk krise i Gaza.