Voldens statsløse tvillinger får komme til Norge

Barna ble født av surrogatmor i India for et år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kari Ann Volden får komme til Norge med tvillingbarna som ble født av en surrogatmor i India i januar i fjor.

- Foreløpig vet jeg lite konkret om dette, men jeg har fått beskjed fra departementet om at de to tvillingene er innvilget opphold i Norge med hjemmel i utlendingsloven, sier Voldens advokat Hilde Guldbakke til Avisa Nordlands nettutgave, an.no

- Det jeg har fått opplyst, er at vedtaket er gjort ut fra politiske og samfunnsmessige hensyn, men jeg skal få vedtaket sendt over i løpet av dagen. Uansett er dette en svært gledelig nyhet, sier Guldbakke.

Fikk avslag 42 år gamle Volden fra Røst fikk i fjor høst endelig avslag på søknaden om å adoptere de to guttene Mikael og Adrian, som ble født av en surrogatmor i India 24. januar i fjor.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet begrunnet avgjørelsen med at internasjonale konvensjoner og norsk lov skal hindre kjøp og salg av barn samt at denne saken ikke oppfyller vilkårene for å være en adopsjonssak.

- Dette er en vanskelig sak for de to spedbarna og en spesiell sak for oss som administrerer adopsjon i Norge, sa Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Saken er den første i sitt slag i Norge. Den gjeldende adopsjonsloven har ikke regler som direkte regulerer saker om surrogati av denne typen. Det spesielle i Voldens sak er at eggene kommer fra donorer. Røst-kvinnen har dermed ingen biologisk tilknytning til tvillingene, noe hun i sakens tidlige fase ikke var åpen om.

Fikk støtte Helt siden surrogatmoren fødte for over ett år siden, har Volden og de to guttene oppholdt seg i Goa i India. Barna har til nå hatt status som statsløse, og norske myndigheter har nektet å gi dem pass og personnummer.

I Bodø startet Turid Høyersten Holm og flere andre bestemødre en egen innsamlingsaksjon til fordel for Volden og barna. Pengene går til livsopphold, advokathjelp og betjening av huslån.

- Det kan godt hende Volden har gjort noe straffbart, men det har ikke med vår aksjon å gjøre. Den handler om barna, og at barna må ha noen rettigheter. Alle kan få en straff, men da er straffen tilmålt. Her er den ikke tilmålt, den er uendelig, sier Høyersten Holm til NRK i mars.

Saken har vært svært betent politisk, og Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har jobbet sammen for å finne en løsning.
(NTB)