- Voldsalarmene virker ikke innendørs

Politiet holder rapporten hemmelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag ble Elin Laursen (23) drept av eks-kjæresten. Samme dag

fikk politiet en ny, hemmeligstemplet rapport om mobil voldsalarm.

Rapporten viser at alarmen ikke fungerer der de fleste voldshandlinger skjer - innendørs.

-
GPS-funksjonen på voldsalarmene fungerer ikke innendørs. Den kan fungere i enkelte bygg med store vinduer, men generelt sett kan vi si at har du ikke fri sikt til himmelen, så har du problemer, sier politioverbetjent ved Politiets data- og materielltjeneste, Einar Ravlo, til Dagbladet. 

- Voldsalarmer gir en falsk trygghet dersom man tror at de fungerer innendørs, sier Ravlo.

Da Elin Laursen (23) ble drept med kniv fredag på Nodeland i Kristiandsand, hadde ikke alarmen hennes registrert hvor hun befant seg på tre dager. Politiet måtte gjette seg til hvor hun befant seg og kom 25 minutter etter at hun hadde utløst alarmen sin.

Ville ikke ut med informasjon

1600 kvinner og barn har voldsalarm. Til tross for at Nodeland-drapet avslørte feil ved voldsalarmen til offeret, hadde ikke politiet tenkt å gå ut kunnskapen om med at alarmene ikke fungerer. 

Det kom fram i Fædrelandsvennen i går.

ALARMEN SVIKTER: - Voldsalarmer man må ha i veska er meningsløse, sier leder i Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo. Selv sverger hun til alarm på armen. Arkivfoto: Jeanette Landfald.
ALARMEN SVIKTER: - Voldsalarmer man må ha i veska er meningsløse, sier leder i Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo. Selv sverger hun til alarm på armen. Arkivfoto: Jeanette Landfald. Vis mer

Mens politiets data- og materielltjeneste opplyser Dagbladet om hva som er feil, henviste Politidirektoratet til taushetsplikt over Dagbladet.no i går kveld.

- Den kan jeg ikke si noe om. Vi fikk den fredag kveld og vi må få lov til å vurdere den før vi kommenterer funnene, sa seniorrådgiver Ingvild Hoel i Politidirektoratet til Dagbladet.no.

- Hvorfor kan ikke politiet informere om hva rapporten sier?

- Den er unntatt offentlighet fordi den er et internt dokument, sa Hoel.

- Vi har fått frist til 1. mai av Justisdepartementet, så jeg tør ikke si 100 prosent når vi kan gå ut med hva som står i rapporten, sier Hoel.

- Men i lys av drapet som nylig skjedde på Nodeland og de omtrent 1600 kvinnene og barna som har voldsalarm, bør ikke de få vite hva som står i rapporten snarest?

- Det bør de selvfølgelig. Hvis rapporten avdekker ting ved alarmen som i en helhetsvurdering ikke holder mål, er ikke det noe vi holder tilbake, men vi må få en ordentlig gjennomgang først, sa Hoel.

Overfor TV2 Nyhetene i kveld opplyser Politidirektoratet at de er åpne for å ta i bruk en annen type utstyr enn dagens voldsalarmer, men vil ikke gi noen konkrete løfter om hva som vil bli resultatet av den kritiske rapporten.

- Voldsalarmene virker ikke innendørs

Har skjedd før

Ved minst én annen anledning har en voldsalarm sviktet og sendt politiet feil vei. Det var da en 46 årig kvinne ble drept på Gjøvik i oktober i fjor, skrev Aftenposten i går.

Landsforeningen for voldsofre er svært kritisk til den typen voldsalarm som Justisdepartementet og politiet valgte.

- Må vi drepes før man forandrer på hjelpetiltakene? Omtrent 1600 kvinner og barn har voldsalarm i Norge. Men de bør ikke føle seg for trygge, sier leder i Landsforeningen for voldsofre, Margit Lømo til Dagbladet.no

Lømo peker på flere forhold - både tekniske og bruksnyttige - ved voldsalarmen som ikke fungerer slik den burde. For den fungerer heller ikke overalt utendørs.

- Den posisjonerer feil hele tiden. På grunn av at den må registreres av en satellitt, fungerer den ikke i tunneler, mellom høye bygninger og kan svikte i dårlig vær. Hva er vitsen med en voldsalarm som ikke virker i tunneler som på t-banen? Det tar også lang tid å registerere ny posisjon, hvis den i det hele tatt gjør det. I tillegg går batteriet i stykker hele tiden, sier Lømo.


Rekker ikke trykke

I tillegg til de tekniske svakhetene med voldsalarmen er det flere andre momenter Lømo mener gir falsk trygghet.

- Voldsalarmen som politiet valgte, må bæres i veska, når man er ute og går. All vold kommer plutselig og det kan hende man ikke rekker ta ut alarmen fra veska og trykke på knappen. Jeg har selv en voldsalarm som jeg bærer på håndleddet, det er mye raskere, sier Lømo.

Hun mener voldsalarmen som ser ut som en mobiltelefon er meningsløs fordi den er fomlete å bruke.

- For å registrere en ny posisjon må man holde den opp i lufta en stund - for hver gang man forflytter seg. Det er ikke noe som skjer automatisk.


- Valgte feil

Lømo hevder at politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt allerede i fjor innrømmet overfor henne at de hadde valgt feil løsning.

- Det var i et møte med Anstein Gjengedal og Stiftelsen mot vold at Kristiansen sa politiet hadde valgt feil alarm.

En slik uttalelse benekter Kristiansen.

- Det har jeg nok ikke sagt. Dette er en nasjonal ordning og ikke noe Oslo-politiet har spesielt ansvar for, så jeg uttaler meg ikke om det, sier politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt.

- Mener du at alarmene dere nå benytter er av god nok kvalitet?

- All teknologi har nok fordeler og ulemper, men alarmenes kvalitet er det justisdepartementet som vurderer, sier Kristiansen.


Ble advart av svensk politi

Allerede så tidlig som i 2003 da Justisdepartementet og politiet var i en valgsituasjon om hvilken løsning de skulle velge for mobil voldsalarm, ble de advart mot den de til slutt endte opp med, hevder Lømo.

- Vi var i dialog og vi advarte kraftig mot denne voldsalarmen. Til og med svensk politi, ved politiinspektørene Leif Lingbert og Lars Erik Fors, sa til norsk politi at man i Sverige hadde forkastet den voldsalarmen i 2001.

- Vi har aldri fått noen begrunnelse på hvorfor det norske politiet allikevel valgte den dårligste løsningen, påstår Lømo.

TEKNISK SVIKT: Voldsalarmen til Elin Laursen sendte politiet til et helt annet sted enn hennes hjem der hun ble drept fredag på Nodeland i Kristiansand. Foto: Scanpix, Tor Erik Schrøder.