Voldsbølge truer Pakistans framtid

Står maktesløst overfor islamistiske ekstremister.

SÅRET: En såret politimann blir evakuert, etter en dødelig skyteepisode ved en politiskole i Pakistan i dag. Flere personer ble drept da væpna menn stormet stormet bygningen i Manawan ved Lahore. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Sameed QURESHI
SÅRET: En såret politimann blir evakuert, etter en dødelig skyteepisode ved en politiskole i Pakistan i dag. Flere personer ble drept da væpna menn stormet stormet bygningen i Manawan ved Lahore. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Sameed QURESHI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Terror ryster Pakistans grunnvoller. Landet ser ut til å stå maktesløst overfor islamistiske ekstremister.

Med mandagens angrep på politiskolen i Lahore har Pakistan nok en gang blitt rammet av terror som ifølge eksperter avslører at den pakistanske staten står svært svakt.

- Et isolert Pakistan vil med letthet kunne overmannes av terrorister, noe verden ikke bør tillate at de gjør, sier sikkerhetsanalytiker Hasan Askari til nyhetsbyrået AFP.

Minst 20 politifolk skal ha blitt drept og nær 90 såret i kampene som raste ved politiskolen i utkanten av Lahore mandag formiddag.

- Dommedag

Først seks-sju timer etter at angripere stormet skolen med håndgranater og automatvåpen, kunne politiet melde at de hadde tatt kontroll over området.

- Operasjonen er over. Fire terrorister er drept og tre arrestert, sier talsmann Kamal Shah i innenriksdepartementet.

TV-kanaler meldte at 20 politifolk, deriblant flere studenter, var drept, men tallet er ikke bekreftet.

- Det var som dommedag. Alle kjempet for seg selv og forsøkte å komme seg i sikkerhet, sier en ung student som slapp unna med en skade i hånden.

Beskjed til Obama

Angrepet er klar beskjed til USAs president Barack Obama, mener eksperter.

- Terrorister vil si til Obama og hans vestlige allierte at de ikke kan stanses slik Obama ønsker, og at de fortsatt er like mektige og sterke som de har vært i årevis, sier utenriksekspert og professor ved Universitetet i Karachi, Mutahir Shaikh.

Han mener at angrepet også avslører at de statlige institusjonene er svært skjøre.

- Det viser at et halvt dusin profesjonelt trente terrorister kan ta hvem de vil som gisler og okkupere enhver institusjon de måtte ønske, sier Shaikh.

For få uker siden opplevde Pakistan et tilsvarende angrep mot bussen til Sri Lankas cricketlandslag i Lahore. Da ble sju politifolk og en sjåfør ble drept.

Det har også visse likheter med terrorangrepet i den indiske storbyen Mumbai i desember. Men da var målet hoteller, restauranter og offentlige plasser, ikke en statlig institusjon.

Vil lamme staten

Mesteparten av volden i Pakistan har de siste årene funnet sted nordvest i landet, i grenseområdene nær Afghanistan. For få dager siden ble flere titall mennesker drept i et angrep mot en moské som var stappfull under fredagsbønnen.

Men de ytterliggående gruppene ser ikke ut til å være fornøyd med å ha destabilisert disse områdene.

- Disse gruppene ønsker å lamme staten slik at de kan få større frihet til å forfølge sine ideologiske og politiske mål både i og utenfor Pakistan, sier Hasan Askari.

Obama la før helgen fram sin nye strategi for Afghanistan og Pakistan. Da ba han blant annet Pakistan vise at landet virkelig mener alvor med sin kamp mot ekstremister.

Han fremholdt også at USA vil gjøre sitt for å slå ned Taliban og al-Qaida - ikke bare i Afghanistan, men også i Pakistan, til tross for at USA ikke har styrker i landet. Samtidig satser amerikanerne på en kraftig opptrapping av bistanden.


(NTB)

 

 

MANGE DREPT En pakistansk politimann skyter mot terrorister som stormet en politiskole i byen Manawan, like ved Lahore, i dag. En rekke rekrutter og terrorister skal være døde. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Sameed QURESHI
MANGE DREPT En pakistansk politimann skyter mot terrorister som stormet en politiskole i byen Manawan, like ved Lahore, i dag. En rekke rekrutter og terrorister skal være døde. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Sameed QURESHI Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer