Voldsbruk i Allahs navn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Grusomme bilder av en døende iransk tenåringsjente har gått verden rundt i helga. Mer enn noe annet står disse bildene som et symbol på det iranske islamistregimets brutale atferd overfor demonstrerende landsmenn. Nå signaliserer ledelsen for det iranske politiet at enda hardere midler vil bli tatt i bruk, om ikke protestene mot presidentvalget for halvannen uke siden opphører.

Den religiøse og politiske ledelsen i Iran oppfører seg som et brutalt diktatorregime. Journalister knebles, internettsider og telekommunikasjon blokkeres. Myndighetene ønsker ikke at verken iranere eller utenverdenen skal få vite hva som skjer. Men de klarer ikke å stoppe all informasjon. Amatørvideoer spres med lynets hastighet og blir plukket opp av internasjonale nyhetsmedier. Vi ser ikke omfanget, og det er heller ikke mulig å verifisere alt som blir formidlet. Men råskapen er tydelig nok.

Fra fredfulle valgmøter i dagene og ukene før det iranske presidentvalget, er scenen totalt forandret. Nå er det rene gateslag som utkjempes mellom tilhengere og motstandere av president Mahmoud Ahmadinejad. Det er godt mulig at noe av volden framprovoseres av militante demonstranter. Kanskje er det regimetro provokatører som i noen tilfeller står bak. Uansett kan ikke myndighetens harde voldsbruk forsvares eller tolereres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer