Voldsbruk i Allahs navn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grusomme bilder av en døende iransk tenåringsjente har gått verden rundt i helga. Mer enn noe annet står disse bildene som et symbol på det iranske islamistregimets brutale atferd overfor demonstrerende landsmenn. Nå signaliserer ledelsen for det iranske politiet at enda hardere midler vil bli tatt i bruk, om ikke protestene mot presidentvalget for halvannen uke siden opphører.

Den religiøse og politiske ledelsen i Iran oppfører seg som et brutalt diktatorregime. Journalister knebles, internettsider og telekommunikasjon blokkeres. Myndighetene ønsker ikke at verken iranere eller utenverdenen skal få vite hva som skjer. Men de klarer ikke å stoppe all informasjon. Amatørvideoer spres med lynets hastighet og blir plukket opp av internasjonale nyhetsmedier. Vi ser ikke omfanget, og det er heller ikke mulig å verifisere alt som blir formidlet. Men råskapen er tydelig nok.

Fra fredfulle valgmøter i dagene og ukene før det iranske presidentvalget, er scenen totalt forandret. Nå er det rene gateslag som utkjempes mellom tilhengere og motstandere av president Mahmoud Ahmadinejad. Det er godt mulig at noe av volden framprovoseres av militante demonstranter. Kanskje er det regimetro provokatører som i noen tilfeller står bak. Uansett kan ikke myndighetens harde voldsbruk forsvares eller tolereres.

De første dagene var det den halvmilitære Basij-militsen som sto for det meste av volden mot demonstrantene, men nå blir også sikkerhetsstyrkene mer aggressive. Det var også dette man fryktet etter den uforsonlige og truende talen til ayatolla Ali Khamenei, Irans åndelige leder, under fredagsbønnen før helgen. I går brukte iranske medier betegnelsen «terrorister» om et titall demonstranter som ble drept under demonstrasjonene lørdag. Nå skal altså opposisjonsbevegelsen demoniseres. Når vi ser de grusomme scenene fra amatørvideoene som kommer fra Iran i disse dager, er det all grunn til å spørre om det ikke er regimet selv som står som eksponent for terroren i Iran.