Voldsdemonstrantene slipper straff

Bare 10 av 194 straffeforfølges.

OSLO 20090108: Arge motdemonstranter gikk løs på hverandre under gatekampene på Karl Johan torsdag kveld. I bakgrunnen brennende søppelkasser. 
Foto:  Lise Åserud / SCANPIX
OSLO 20090108: Arge motdemonstranter gikk løs på hverandre under gatekampene på Karl Johan torsdag kveld. I bakgrunnen brennende søppelkasser. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiet har henlagt de fleste sakene etter Gaza-opptøyene i Oslo. Kun 10 av 194 pågrepne risikerer straff.

Oslo ble betegnet som en krigssone under de dramatiske opptøyene i Oslo 8. og 10. januar i forbindelse med demonstrasjonene mot Israels krigføring i Gaza, skriver Aftenposten.

Flere titalls butikker ble ramponerte og folk ble slått og overfalt på åpen gate, men nå ser det ut til at de fleste urostifterne slipper å havne i retten.

72 saker ble umiddelbart lagt til side fordi de pågrepne var under 18 år, mens av de resterende 122 sakene er alle henlagt - med unntak av ti saker. Bare to er domfelt eller tiltalt, åtte er under etterforskning.

En intern undersøkelse politiet gjorde av de pågrepne demonstrantene avslørte at 104 av de 194 pågrepne var registrert med til sammen 292 ulike straffbare forhold i form av bøter eller dommer for vinningskriminalitet, vold og narkotikaforbrytelser.

- Det er helt uakseptabelt at slike ting ikke får følger. Vi er rett og slett alvorlig bekymret, sier Janne Holtet Westbye i Oslo Handelsstands Forening. Hun opplevde selv de dramatiske opptøyene på kroppen, og reagerer kraftig på at de fleste slipper bøter eller annen straff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer