Voldsdømt 16-åring slipper å sone i fengsel

Mot domstolens vilje ble 16-åringen plassert bak lås og slå. Nå har han sluppet ut av cella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I slutten av januar i fjor døde en 76 år gammel pensjonist fra Greåker av slagene en 16 år gammel østfoldgutt pådro ham.

Den eldre mannen hadde vært på søndagstur da han fant 16-åringen ligge i veikanten. Da han skulle hjelpe ham ble det et basketak mellom de to og gutten slo mannen flere ganger mens hans satt over ham.

I mars i år ble gutten dømt til fem års fengsel i Borgarting lagmannsrett, hvorav ett av årene ble gjort ubetinget - som han altså måtte sone. Men i dommen sto det klart og tydelig at gutten helst skulle slippe å sone i fengsel, men i et soningsalternativ. Dette var på grunn av hans lave alder. Han var 15 år på gjerningstidspunktet.

Likevel: Den 25. juli i år ble han innkalt til å sone i Larvik fengsel.

Les også: - Nå er han sendt til forbryterskolen

Der har han sittet fram til nå.

- Behandles som et dyr
- Nå har han blitt flyttet til et ungdomshjem. Han er kjempefornøyd med dette. Nå slipper han de daglige innlåsingene, sier 16-åringens mor.

Dagbladet.no møtte 16-åringen bak murene i Larvik fengsel i begynnelsen av november.

- Det er litt rart det her med fengsel. Jeg bodde forskjellige steder, i institusjoner og hjemme, etter at det tragiske skjedde i januar i fjor. Jeg hadde ofte fullstendig frihet. Så blir jeg innkalt til soning. Når jeg kommer inn blir jeg låst inn store deler av døgnet, som om jeg plutselig er en livsfarlig person, sa han til Dagbladet.no den gangen.

I videointervjuet fortalte han at det hardeste var når han ble innelåst på cella.

KLAGDE: Advokat Harald Otterstad kjempet lenge for at gutten ikke skulle i fengsel, men i et soningsalternativ. - Barn skal ikke i fengsel, mener advokaten. Foto: John Terje Pedersen
KLAGDE: Advokat Harald Otterstad kjempet lenge for at gutten ikke skulle i fengsel, men i et soningsalternativ. - Barn skal ikke i fengsel, mener advokaten. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Det er som å bli behandlet som et dyr, beskrev han
- Beste alternativet
Nå er han på plass i et ungdomshjem på Østlandet. Moren tror dette er veldig bra for sønnen hennes.

- Dette er det beste alternativet for ham i den situasjonen han er i. Nå vil han få den oppfølginga han trenger underveis og også etter ferdig soning, sier moren.

Han vil være et fritt barn i mars neste år.

Moren og advokaten til gutten, advokat Harald Otterstad, har kjempet lenge for at 16-åringen skal ut av fengsel. Da advokaten fant ut han var plassert i fengsel klaget han på vedtaket i slutten av august. Nå i begynnelsen av november fattet Barnevernet på hjemstedet til gutten et vedtak om at han skulle ut av cella og inn i et ungdomshjem.

21. JANUAR 2007: Om søndagsmorgenen var pensjonisten ute på tur da han påtraff 16-åringen. Den endte med at han ble slått så hardt at han døde av skadene.
Foto: John Terje Pedersen
21. JANUAR 2007: Om søndagsmorgenen var pensjonisten ute på tur da han påtraff 16-åringen. Den endte med at han ble slått så hardt at han døde av skadene. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Dommeren fra lagmannsretten la de premissene. Det er bedrøvelig at det har tatt så lang tid, men det er veldig gledelig at han nå er overflyttet, sier Otterstad til Dagbladet.no.

Fikk besøk av Barneombudet
Også Barneombud Reidar Hjermann har engasjert seg i saken til 16-åringen. I oktober besøkte han gutten i Larvik fengsel der han intervjuet ham om livet bak murene og ba om råd om hvordan soningsforholdene i norske fengsler burde være.

- Det er disse barna som vet hvordan det er å være mindreårig i fengsel, og de vet mye om hvordan det burde være, sa barneombud Reidar Hjermann til Dagbladet.no etter besøket.

Heller ikke ledelsen ved det aktuelle fengselet ønsket å ha 16-åringen bak lås og slå. Moren håper at snuvedtaket kan hjelpe andre også.

FLYTTET UT: 16-åringen slipper nå å bli innelåst på cella ved faste tider i fengselet hver dag. Nå er han overflyttet til et ungdomshjem. Foto: Bjørn Langsem
FLYTTET UT: 16-åringen slipper nå å bli innelåst på cella ved faste tider i fengselet hver dag. Nå er han overflyttet til et ungdomshjem. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg håper ingen andre havner i lignende situasjoner, men hvis noen gjør det håper jeg dette kan hjelpe andre personer under 18 år, sier hun.