Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldsdømt før han ble norsk

Den dobbeltdrapssiktede iraneren (50) ble dømt fire ganger før UDI vurderte om han skulle utvises. Han fikk istedet norsk statsborgerskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Iraneren ble imidlertid ikke utvist, selv om UDI formelt sett hadde reglene på sin side.

Nå er 50-åringen siktet for å ha drept to personer med en kjøkkenkniv i sin egen leilighet i Kristiansand. Iraneren har forklart venner at han var jagerflyger i Iran. I alt er han straffedømt fem ganger.

Kvoteflyktning

- Den drapssiktede 50-åringen erkjenner å ha vært til stede i leiligheten da drapene skjedde, men han nekter for at det var ham som utførte knivstikkene, sier mannens forsvarer, Ben Fegran, til Dagbladet.

Iraneren kom til Norge som kvoteflyktning i 1988. Han fikk etterhvert bosettingstillatelse, og ble norsk statsborger i 1999.

 • Den første dommen fikk han i 1990.
 • Den andre dommen kom 8. mars 1993. Da ble han i Trondenes herredsrett i Troms dømt til 21 dagers fengsel for vold mot offentlig tjenestemann.
 • 7. juni 1996 ble han domfelt i Agder lagmannsrett for legemsfornærmelse. Straffen var 60 dager.
 • To år seinere, 25. mai 1998, ble han også dømt til fengsel i 75 dager for vold mot offentlig tjenestemann.

  Informasjonssjef Geir Løndal i Utlendingsdirektoratet bekrefter overfor Dagbladet at UDI etter denne dommen vurderte om iraneren skulle utvises fra Norge.

  - Årsaken til at han ikke ble utvist, var hans tilknytning til Norge og beskyttelsesbehov, sier Løndal.

  Halvt års fengsel


 • Den siste dommen mot 50-åringen er fra 13. mars 2000 i Kristiansand byrett. Iraneren var da tiltalt for grov legemsbeskadigelse mot en nå 44 år gammel kvinne på en pub i Kristiansand sentrum, og legemsfornærmelse mot en annen pubgjest. Han var også tiltalt for vold mot politiet. Han ble funnet skyldig å ha sparket, slått og spyttet etter offentlige tjenestemenn.

  Kvinnen fikk et hornhinnesår på venstre øye. Hun måtte i ettertid operer øyet med laser, og var sykemeldt i flere uker. Volden mot politiet skjedde da han ble innbrakt etter hendelsen. Iraneren hevder i retten at han ble utsatt for politivold, men erkjente at han kalte politkonstablene for facister.

  Retten legger til grunn at iraneren opptrådte svært aggressiv og truende overfor pubgjestene sommerkvelden for tre år siden.

  Jagerflyger


  Iraneren har hatt eneomsorg for et barn. Han er skilt og har mottatt sosial- og husleiestønad. Norske myndigheter har muligheter for å utvise en person med bosettingstillatelse dersom han eller hun blir dømt for forbrytelser med tre års strafferamme.

  50-åringen har overfor venner fortalt at han var jagerflyger i Iran på slutten av 80-tallet, og at han lenge har vært redd for å bli sendt tilbake til hjemlandet.

  Personer som kjenner den siktede 50-åringen, betegner han som en rolig person.

  Enkelte hevder siktede er temperamentsfull og fort kan bli aggressiv.

  To av siktedes tidligere ofre sier at de er redd ham.

  - Jeg føler at han er bak meg hele tiden. Dette til tross for at det er tre år siden voldsepisoden, sier kvinnen som ble banket opp av 50-åringen.

  Et annet offer sier:

  - Jeg kan ikke forstå at en mann skal få lov til å opprettholde statsborgerskapet sitt etter å ha blitt siktet for dobbeltdrap.

<P>VURDERTE UTVISNING: Den dobbeltdrapssiktede iraneren ble første gang dømt i 1990, to år etter at han kom til Norge som kvoteflyktning. Nå er han siktet for å ha drept to menn i sin egen leilighet i Kristiansand sentrum tirsdag kveld.