Voldsdømt hadde nøkler til Forsvarets våpenlagre i Nord-Norge

Her låser han seg inn på Forsvarets eiendom. Leverte 500 nøkler til politiet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ALTA (Dagbladet.no): I seks måneder har en tidligere voldsdømt Alta-mann hatt nøklene til en rekke forsvarsanlegg i Finnmark og Nordland. Blant dem flere titalls våpen- og ammunisjonslagere.

Nøklene stammer fra et innbrudd i et nedlagt forsvarsanlegg i Alta.

For to uker siden tok mannen via familie kontakt med politiet fordi han ønsket å levere fra seg nøklene. Siden da har ikke politiet foretatt seg noe i saken.

- Vi vurderte ikke tipset til å være så troverdig at vi trengte å gjøre noe med det, sier lensmann i Alta Tor Johansen til Dagbladet.no.

På eget initiativ leverte Alta-mannen nøklene til politiet i går. Han oppsøkte selv politistasjonen etter avtale med lensmannen. I morges visste likevel ikke Tor Johansen om han hadde vært innom eller ikke.

- Det må jeg nesten sjekke opp, sier han.

Ble med til forsvarsanlegg

I motsetning til politiet sjekket Dagbladet.no om det var hold i påstandene om nøklene.

ÅPNE DØRER:  Alta-mannen hadde nøklene til over 100 forsvarsinstallasjoner i Nord-Norge i seks måneder. Han leverte dem til politiet i går. - Flere har vært hardt på meg for å kjøpe våpen, sier han.
ÅPNE DØRER: Alta-mannen hadde nøklene til over 100 forsvarsinstallasjoner i Nord-Norge i seks måneder. Han leverte dem til politiet i går. - Flere har vært hardt på meg for å kjøpe våpen, sier han. Vis mer

Vi ble med den tidligere rusmisbrukeren til et forsvarsanlegg i nærheten av Alta, to-tre kilometer unna bebyggelsen.

Han møter oss med en Rema-pose full av nøkler. De er merket med stedsnavn og nummer.

Vi passerer en gitterport. Alta-mannen låser oss inn med en av nøklene fra det enorme knippet.

Derfra er det 7-8 meter bort til et betongdepot. På døra henger det en hengelås. Et knipp, så er den oppe. Da gjenstår bare dørlåsen. Vi putter nøkkelen inn og hører at det knepper. Veien inn er åpen.

Vi stopper der. Mannen vil ikke gå inn, vil heller ikke at vi skal passere. Men vi kunne lett ha gått inn.

Sammen går vi videre til neste deponi.

Tanken på hvordan de åpne våpenlagerene kunne blitt misbrukt er skremmende. Noen måneder tidligere var mannen som låser oss inn avhengig av amfetamin, og slettes ikke så avbalansert og rolig som vi opplever ham nå.

Prosedyren gjentar seg fire ganger. Vi låser oss gjennom gitterporter, og hengelås. Stikker nøkkelen i den siste låsen, men stopper når vi ser at den passer.

Rundt noen av bunkerne er det gravd jordvoller helt opp til taket. Forsvarsanleggene ligger som i en gate. Numrene og kodene på nøklene finner vi igjen på veggene.

Stammer fra innbrudd

Alta-mannen har vært hardt inne i det kriminelle miljøet i Finnmark i flere år.

Nøklene stammer fra et innbrudd i et nedlagt forsvarsanlegg i Alta. Han vil ikke si hvordan de har endt opp hos han, men forteller at han har kommet over dem.

Selv sier han at det er nærmere 500 nøkler. Vi har ikke telt dem, men nøkkelknippet er gigantisk.

Flere er merket med «amo». Trolig står det for ammunisjon.

Han forteller at nøklene passer i bunkere. De passer i våpenlagere, ammunisjonlagere og bruposter.

Men Alta-mannen har jobbet for å komme seg vekk fra den kriminelle løpebanen og slutte med narkotikamisbruket.

Med uvurderlig hjelp fra svigerfaren er han på god vei til å lykkes med dette.

Når han nå har levert nøklene håper han at han kan kvittet seg med den dårlige samvittigheten som har plaget ham lenge.

- De har plaget med, men jeg har ikke visst hva jeg skulle gjøre med dem. Svigerfar har snakket med politiet. Han har avtalt med dem at jeg skal levere inn nøklene, men ikke få noen straff for det, sier han.

Ville kjøpe våpen

Nøklene har vært tunge å bære for Alta-mannen som har følt at de har utgjort en sikkerhetsrisiko for han.

- Via mellommenn har jeg blitt kontaktet av en gjeng fra Kosovo-Albania. De har vært hardt på meg for å få kjøpe våpen. Jeg har ikke villet det. Jeg har ikke villet at noen skulle få tilgang til disse våpnene. Jeg vil ikke at barna mine skal vokse opp på et sted hvor det er fullt av våpen.

- Jeg ønsker å gjøre opp for meg overfor befolkningen i Alta. Jeg har gjort mye dumt under påvirkning av amfetamin. Jeg har flyttet derfra nå, jeg kan ikke bo i Alta lenger. Men ved å levere inn nøklene håper jeg at jeg kan gjøre noe godt igjen. I det minste for barna mine sin skyld, sier han.

- Jeg vil med dette også be Altas befolkning om unnskylding for alt jeg har gjort under rusa tilstand.  Jeg vil starte ett nytt liv nå og vil derfor gjøre opp for meg på best mulig måte.

500: - Jeg har 500 nøkler, sier den tidligere voldsdømte mannen. Nøklene har han i en bærepose.
LÅSER OPP: Nøklene passer i våpenlagere, ammunisjonlagere og bruposter, forteller Alta-mannen. Her viser han Dagbladet.no at nøkkelen passer til en av Forsvarets hengelåser.