UAUTORISERT: Her i Sauda jobbet den voldsdømte mannen fra et nordisk land i to måneder som fastlege uten autorisasjon. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
UAUTORISERT: Her i Sauda jobbet den voldsdømte mannen fra et nordisk land i to måneder som fastlege uten autorisasjon. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Voldsdømt lege fikk ny legejobb - uten å ha autorisasjon

.. og nå er han siktet for voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nordisk lege ble i fjor høst ansatt som fastlege i Sauda - selv om kommunen visste at han ikke hadde godkjent norsk legeautorisasjon. Men slik Dagbladet skrev i går, er mannen nå siktet for voldtekt.

Nå viser det seg at han også er voldsdømt. Det visste ikke rådmannen i Sauda, Wictor Juul, før lokalavisa Ryfylke i følge Juul for kort tid siden nevnte det for ham.

- Her har det skjedd en alvorlig glipp, som vi ikke er stolte av, sier Juul til Dagbladet.

Ser på rutiner Rådmannen forteller at Sauda kommune nå er i gang med å se på rutinene sine i ansettelsessaker.

- Jeg synes det er fryktelig ille at en person har jobbet her uten å ha autorisasjon.

- Men hva med at han også er domfelt?

- Det gjør ikke saken noe bedre, sier Juul. Han sier at det er rutine å be om politiattest ved slike ansettelser, men vet ikke om det ble gjort i dette tilfellet.

Naken-jakt I voldsdommen, som er fra 2008, beskrives et kortvarig samboerforhold som endte brått etter en dramatisk høstkveld i 2007. I løpet av kvelden helte den nå voldtektssiktede mannen øl over en annen gjest på et spisested.

Da han oppdaget at samboeren hadde dratt hjem, følte han etter eget utsagn et «uforklarlig raseri» som han mente kunne skyldes at noen hadde puttet noe i drinken hans.

Voldsepisoden som fulgte på parets bopel hadde ifølge dommen et «klart preg av mishandling».

Kvinnen ble slått og sparket, og fikk hevelser og blodutredelser. Etter at hun litt senere flyktet fra hjemmet, ble det ifølge politiloggen sett en kvinne løpende med en naken mann etter seg.

Mannen ble dømt til seks måneders fengsel.

Sjekker referanser Rådmann Wictor Juul sier dette om hva slags undersøkelser Sauda kommune gjør før de ansetter folk i legestillinger:

- Vi har prosedyrer på at vi sjekker referanser og sjekker autorisasjon.

- Sjekker dere ikke om folk er domfelt?

- Det gjorde vi ikke. Det har vi ikke gjort.

- Vil dere gjøre det heretter?

- Vi vet ikke helt hvordan vi skal gjøre det, men det er absolutt noe som vi vurderer, sier Wictor Juul.

Autorisert i januar Etter å ha fått jobb i Sauda, jobbet mannen som fastlege uten autorisasjon fram til autorisasjonen var klar i januar. Måneden etter ble han pågrepet og ble siktet for voldtekt.

Dagbladet har ikke fått kontakt med mannen, og vet ikke hvordan han stiller seg til siktelsen.