Voldsdømte fikk jobb i barnehage

Med plettfri politiattest har tidligere voldsdømte fått jobb i barnehager. Bare seksuelle overgrep skal føres opp i politiattesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Politiet er nødt til å skrive ut plettfrie politiattester til personer som er dømt for væpnet ran og til narkotikadømte med alvorlige rusproblemer, opplyser politiinspektør Bjørn Enoksen Ristesund ved Stavanger politikammer til Stavanger Aftenblad.

Bare siktelse, tiltale eller dom for seksuelle overgrep mot barn skal nevnes i politiattesten som kreves før ansettelse i barnehager.

Politiet i Stavanger skal ha reagert på denne formen for attester.

- Etter min mening har man gått altfor langt. Flere av dem som har fått utstedt attest, har åpenbart vært totalt uskikket til å arbeide med barn, sier politiinspektør Ristesund.

Barnehageansatte mener attestene likevel gir en viss form for trygghet, ifølge Inger Ramsfjell, som er førskolelærer i Strand og tillitsvalgt i Norsk Lærerlag, avdeling for førskolelærere.

Etter at Stavanger Aftenblad la fram problemstillingen for stortingsrepresentant Jan Petter Rasmussen (a), sier Rasmussen at han vil ta opp saken i justiskomiteen i Stortinget og drøfte den med Justisdepartementet.

- En politiattest bør dekke et større spekter enn seksuelle overgrep mot barn. Hendelser i den siste tiden, ikke minst gisseldramaet i Hjelmeland, gjør det aktuelt å se nærmere på dette. Alvorlig kriminalitet av alle typer bør tas med, sier stortingsrepresentant Rasmussen.