- Voldsdømte menn bør ikke slippe ut ubehandlet

28 prosent av menn som er dømt for mishandling, voldtekt eller drap mot kvinner, blir dømt for vold i parforhold igjen. Kvinner advares mot å innlede forhold til menn som tidligere har slått partneren sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kriminalomsorgen har spilt fallitt. Ingen voldsdømte menn bør slippes løs før de er ferdigbehandlet, sier rettspsykiater Martin Gram til Dagsavisen.

Han er kritisk til at to tredeler av de dømte slippes ut på vilkår.

- Vold mot kvinner er et stort samfunnsproblem, sier Gram som er sjef for rettspsykiatrisk forskningsavdeling ved Karolinska Institutet i Solna i Sverige. De har utført den omfattende studien. Det finnes ingen liknende undersøkelser fra Norge.

Halvparten av mennene som fikk tilbakefall og ble dømt på nytt, overfalt den samme kvinnen i løpet av et år. De var ofte sykelig fiksert på sine kvinner, skriver Dagsavisen.

40 prosent av mennene med psykopatiske trekk fikk tilbakefall i løpet av få år, og ble dømt for det. Hvor mange som slår på nytt uten å bli dømt, vet ingen. Grann anslår at 86 prosent av alle voldsforbrytelser ikke fører til dom. For hver dømte voldsforbryter, går 6,1 fri, viser en amerikansk undersøkelse. En annen amerikansk undersøkelse viser at 1 av 5 kvinner har blitt slått av partneren.