Voldseksplosjon blant barn i Oslo

Antall anmeldelser for vold har økt med over 70 prosent fra i fjor blant barn i Oslo. Antall voldsanmeldelser er vesentlig høyere i første halvdel av 2023 enn i hele 2015 - året Raymond Johansen tok over makten i Oslo.

MASSESLAGSMÅL: 40-50 ungdommer deltok i et masseslagsmål på Norway Cup i forrige uke. Politiet beslagla knokejern, jernstang, hammer og luftpistol fra mindreårige ungdommer. Her holder politiet igjen tre ungdommer i etterkant av slagsmålet. Foto: Lars Eivnd Bones / Dagbladet
MASSESLAGSMÅL: 40-50 ungdommer deltok i et masseslagsmål på Norway Cup i forrige uke. Politiet beslagla knokejern, jernstang, hammer og luftpistol fra mindreårige ungdommer. Her holder politiet igjen tre ungdommer i etterkant av slagsmålet. Foto: Lars Eivnd Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dagbladet har fått detaljert innsyn i anmeldelser av personer under 18 år i Oslo for første halvår i 2023.

Tallene viser en eksplosiv økning i vold utført av barn i hovedstaden.

Politimester Ida Melbo Øystese i Oslo skrev tirsdag en kronikk i Politiforum der hun slår alarm om kriminalitetsutviklingen blant barn i hovedstaden.

Hun ba også om mulighet for mer tvangsbruk i møte med yngre lovbrytere.

Øystese skrev videre at den totale økningen i antall anmeldelser mot barn i Oslo har økt med 18 prosent i første halvår i 2023 sammenliknet med snittet av de tre åra før pandemien (2017-2019).

Men i kategorien vold er økningen langt mer dramatisk, viser tallene Dagbladet har fått innsyn i.

40 prosent mer vold

Dagbladet gjør som Øystese og sammenlikner tallene for første halvår i 2023 med snittet for første halvår i de tre åra før pandemien. Tallene viser anmeldelser der gjerningspersonen er under 18 år.

  • Snitt alle voldsanmeldelser 2017-2019: 323
  • Voldsanmeldelser 2023: 457

Dette gir en økning på 41 prosent i 2023 sammenliknet med åra før pandemien.

  • Snitt anmeldelser for fysisk vold 2017-2019: 178
  • Anmeldelser for fysisk vold 2023: 249

Dette gir en økning på 40 prosent i 2023.

  • Snitt anmeldelser for vold mot offentlig tjenesteperson 2017-2019: 65
  • Anmeldelser for vold mot off. tjenesteperson 2023: 89

Dette gir en økning på 37 prosent.

  • Snitt anmeldelser for trusler 2017-2019: 76
  • Anmeldelser for trusler i 2023: 114

Dette er en økning på 50 prosent i 2023.

I alle voldskategorier er altså økningen om lag 40 prosent i 2023 fra gjennomsnittet av åra 2017-2019.

2019 var for øvrig et år med svært stor økning i antall anmeldelser fra tidligere år, men 2023 ligger langt over 2019 i alle voldskategorier bortsett fra vold mot offentlig tjenesteperson der det er likt.

BEKYMRET: Høyres Eirik Lae Solberg sier kommunen ikke gjør nok for å forebygge vold blant barn og unge. Han ber om at Oslos politimesters ønske om større mulighet til tvang lyttes til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Høyres Eirik Lae Solberg sier kommunen ikke gjør nok for å forebygge vold blant barn og unge. Han ber om at Oslos politimesters ønske om større mulighet til tvang lyttes til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tragedier bak tallene

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg i Oslo ser med bekymring på voldsutviklingen i Oslo.

- For meg er dette mer enn statistikk. Bak tallene skjuler det seg rystende enkelthendelser, og tragedier. Jeg mener det er klart at kommunen ikke har gjort nok for å forebygge ungdomsvolden, sier Lae Solberg til Dagbladet.

Lae Solberg mener det står respekt av politimester Øystese.

- Jeg synes det er modig av politimesteren å gå så kraftig ut som hun har gjort. Selv om jeg gjerne skulle sett at hun var enda mer konkret om hva hun mener må til for å slå ned den kraftig økende ungdomsvolden i Oslo, har jeg forståelse for hun som politimester ikke gjør det, sier Lae Solberg.

I hele 2015 - sist år Høyre styrte byen - var det totalt 361 voldsanmeldelser mot barn under 18 år. Bare i første halvår i 2023 var det 457.

- Dette kan ikke bagatelliseres slik jeg opplever at Arbeiderpartiet dessverre gjør. Vi må våge å ta en fordomsfri debatt om vi skal ty til mer tvang i oppfølgingen av unge voldsgjengangere slik politimesteren nå inviterer til, sier Lae Solberg, og avslutter:

- Dette er for viktig til at vi skylder på hverandre og tyr til lettvinte løsninger bare fordi det er valgkamp.

Bevæpnet 16-åring rømte

I kronikken fortalte politimester Øystese om følgende eksempel på politiets maktesløshet i møte med yngre kriminelle:

«Nylig pågrep vi en 16 år gammel gutt. Han hadde på seg en 8 mm startpistol med skarpe skudd i. En slik pistol kan enkelt gjøres funksjonell. Han ble pågrepet og kjørt i arresten.

Fordi det skal svært mye til for å sette barn i arrest og for å varetektsfengsle barn, ble gutten i stedet overlevert til barnevernsinstitusjonen der han bodde.

Han rømte fra dem i bilen på vei ut av Oslo.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer