Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldsepisoder, steinkasting og hodeløse bilstunt

Russetida startet tidlig i år. Les om de villeste russeknutene!

NÅ ER RUSSEN TILBAKE: Det er ikke blitt mai ennå, men likevel har det strømmet inn meldinger om rampestreker, påfunn og ulovligheter fra de blå- rød og svartkledde ungdommene. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
NÅ ER RUSSEN TILBAKE: Det er ikke blitt mai ennå, men likevel har det strømmet inn meldinger om rampestreker, påfunn og ulovligheter fra de blå- rød og svartkledde ungdommene. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke blitt mai ennå, men likevel har det strømmet inn meldinger om rampestreker, påfunn og ulovligheter fra de blå- rød og svartkledde ungdommene.

Under russetreffet på Skedsmo for litt over en uke siden ble blant annet en 19 år gammel russ fra Enebakk fløyet til sykehus etter et russeslagsmål mellom to grupperinger. En 18-åring fra Lørenskog er siktet for grov vold mot 19-åringen.

Tirsdag denne uka samlet sosserussen i Asker og Bærum seg for å kåre de råeste russebussene, og natt til i går oppdaget politiet tre personer på taket på en av russebussene, som kjørte på E16 i tunnelen under Sandvika Storsenter, ifølge Budstikka.

Politiet beslagla førerkortet til russebussjåføren, som hevdet han var uvitende om hva som foregikk.

Steinkasting og spyleveskedynking I Sandefjord ble en 19 år gammel jente innlagt på sykehus etter at en gjeng med russ skal ha kastet stein mot henne da hun kom kjørende på en moped tirsdag denne uka.

Og bare 20 minutter unna, i Larvik, ble en 16 år gammel gutt dynket med spylerveske da en russebil kjørte forbi i går kveld.

I kveld fikk politiet i Telemark melding om at ungdommer i en russebil på Sunde i Bamble hadde blitt skutt på med paintball.

ET SIKKERT VÅRTEGN: Her er russ på vei til badestranden på Huk i Oslo.  
Foto: Heiko Junge / Scanpix
ET SIKKERT VÅRTEGN: Her er russ på vei til badestranden på Huk i Oslo. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Som i alle år er mange skeptiske til de såkalte russeknutene, men nå advarer Folkehelseinstituttet (FHI) mot at noen av dem kan være livsfarlige.

Den verste regelen er å drikke en kasse øl på 24 timer, mener de. FHI mener knuta, som har vært på russeknutelistene i en årrekke, kan føre til dødelig mengde promille for enkelte og mener den bør fjernes.

Andre drikkekrav er om man klarer å drikke en flaske vin på 40 minutter, ulike varianter av «en tut, en knert» (i rundkjøringer) og «et klapp på skulderen, en skål!» (i gågater).

Jonas Ravn i hovedsrussestyret i Oslo opplyser til Dagbladet at drikkereglene er svært populære.

- Det er ikke det samme å være russ nå som for fem år siden. Vi har fått så mye pes fra mange kanter, vi vil ikke irritere vettet av folk. Vi vil ha det gøy, sier Ravn.

- En kasse øl er ufarlig Til Fædrelandsvennen sier russepresident Vegard Møller Launes ved Vågsbygd videregående skole at folk bør kjenne sine begrensninger.

- Det er ingen som har drukket seg ihjel ved å ta disse russeknutene. Det å drikke en kasse øl på 24 timer er lekende lett og overhodet ikke farlig, påstår han overfor avisa.

FULL FEST: Det var full fest i Telenor Arena tirsdag kveld da bærumsrussen kåret årets russebuss i Bærum. På vei tilbake fra festen ble tre russ oppdaget på taket til en russebuss.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FULL FEST: Det var full fest i Telenor Arena tirsdag kveld da bærumsrussen kåret årets russebuss i Bærum. På vei tilbake fra festen ble tre russ oppdaget på taket til en russebuss. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Men ihvertfall i Alta og Bodø gjøres knuten mer utfordrende fordi dagligvarehandelen i de to byene slutter å selge øl på flaske i russetida fordi forsøpling av knuste flasker tidligere år har kommet til skade for folk og dyr.

Mange sexkrav I tillegg til russeknutene som handler om alkohol, er det også i år mange som handler om sex.  

Mange steder i landet får russen en WonderBaum i lua for å ha sex på taket av en russebil- eller buss.

Siden det er russestyret ved de ulike videregående skolene i landet som bestemmer russekravene, finnes det ofte endel «belønninger». Blant annet blir man premiert av å invitere noen i russestyret på middag, gi massasje - eller å ha sex med en russepresident eller visepresident.

Ifølge TV2Nyhetene.no får russejentene på Kopervik en bokserlapp i russelua for å holde rundt penisen til en gutt og lede ham rundt i 10 minutter.

I tillegg blir russen ulike steder i landet premiert om man har sex med medruss, har sex utendørs eller på russefest.

Et annet sexkrav, spesielt for Bodø-russen, er å ha sex med «en/ei glasshusråtte», skriver Avisa Nordland. Det betyr heldigvis ikke at russen utfordres til å ha sex med en ekte råtte, men folk som tilbringer mye tid i Bodøs gågate Glasshuset.

MASSE SEXKRAV: I tillegg til russeknutene som handler om alkohol, er det også i år mange som handler om sex. 
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
MASSE SEXKRAV: I tillegg til russeknutene som handler om alkohol, er det også i år mange som handler om sex. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Videre utfordres Bodø-russen til å flekke bryst eller rumpe til en lærer og simulere høylytt orgasme på kafé.

Men fordi russetida ofte får kritikk for å oppfordre til masse alkohol og usikker sex, har mange russestyrer, i blant annet Oslo og Agder, regler om sikker sex. Ser du noen med en stjerne i bermen, betyr nok det at de har hatt sikker sex med en medruss i løpet av russetida.

Hva er den villeste russeknuten du har hørt om?

FULLE RUSS: Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot at enkelte russeknuter kan være livsfarlig.
Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
FULLE RUSS: Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot at enkelte russeknuter kan være livsfarlig. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media