Vinstra-drapet

- Voldsfascinasjonen døde dessverre ikke med Iris

Derfor vil aktor ha den tiltalte 17-åringen dømt til forvaring.

DREPT: Laura Iris Haugen (16) ble påført 21 knivstikk av den 17-årige gutten 31. oktober i fjor. Foto: Privat
DREPT: Laura Iris Haugen (16) ble påført 21 knivstikk av den 17-årige gutten 31. oktober i fjor. Foto: PrivatVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Dessverre er det slik at tiltaltes voldsfascinasjon ikke døde med Iris. Det var ikke slik at det bare var et blaff, og at faren nå er over.

Aktor Jo Christian Jordet har brukt to og en halv time på å forklare Nord-Gudbrandsdal tingrett hvorfor den 17-årige gutten som knivdrepte Laura Iris Haugen (16) 31. oktober i fjor, for det første må idømmes straff og ikke tvungent psykisk helsevern - dernest at han må dømmes til forvaring og ikke vanlig fengselsstraff.

Helt enig

Jordet mener gutten også etter drapet, inkludert i retten, har bevist at han fremdeles er høyst opptatt av grov vold.

VINSTRA-DRAPET: Mandag startet rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Flere ganger har han villet se voldsfilmer i fengselet, og spolte og smilte mens han så voldsscener. Sakkyndig Tørrissen har også observert, da vi avspilte voldsklipp i retten, at reaksjonen var en helt annen enn ved andre klipp - det var i forrige uke! bemerker Jordet.

- Det er helt tydelig noe han er opptatt av. Han sier det har «fadet ut» - det ser ikke de sakkyndige noe tegn til, sier statsadvokaten under sin prosedyre, der han på slutten la ned påstand om tolv års forvaring med åtte års minstetid.

- Jeg er helt enig i aktors påstand, sier Nina Hjortdal, bistandsadvokat for Haugens familie, til Dagbladet.

Familien har hele tida ønsket at 17-åringen straffes, og har vært svært uenige i at aktor Jordet i tiltalen gikk inn for tvungent psykisk helsevern, der den domfelte blir helsevesenets ansvar.

Kan innebære livstid

Forvaring idømmes bare forbrytere som anses som særlig farlige for samfunnet dersom de går fri. I motsetning til fengselsstraff kan den forlenges så lenge retten kommer til at det er fare for gjentakelse, og kan derfor i praksis innebære livstid i fengsel.

Bare to barn er tidligere dømt til forvaring i Norge, blant dem jenta som drepte Anna Kristin Gillebo Backlund i det såkalte Vollen-drapet i 2014. Forvaring av barn krever «ekstraordinære omstendigheter», og barn under 15 år kan ikke engang straffes.

AKTOR OG SAKKYNDIGE: Aktor Jo Christan Jordet drøfter rettsdokumenter med psykiater Terje Tørrissen. I bakgrunnen psykologspesialist Alexander R. Flaata. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AKTOR OG SAKKYNDIGE: Aktor Jo Christan Jordet drøfter rettsdokumenter med psykiater Terje Tørrissen. I bakgrunnen psykologspesialist Alexander R. Flaata. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Aktor Jordet innstilte i sin tiltale på tvungent psykisk helsevern på grunn av usikkerheten rundt 17-åringens strafferettslige tilregnelighet; han tilstår drapet, men mener han var psykotisk på gjerningsøyeblikket, og at han da skal slippe straff.

Etter den samlede bevisførselen - ikke minst de sakkyndige Alexander R. Flaata og Terje Tørrissens konklusjon om tilregnelighet onsdag - lander imidlertid statsadvokaten på straff.

- Ekstraordinært

Jordet trekker fram det omfattende materialet som er lagt fram i retten. Det omfatter en langvarig fascinasjon for grov vold, voldtekt og nekrofili, uttrykt gjennom tekster, tegninger og videoer 17-åringen har laget.

- Omfanget og arten kan jeg ikke finne noe annet ord på enn «ekstraordinær», sier statsadvokaten, med henvisning til kravet for forvaring av barn.

I retten har gutten forklart at han det er «forferdelig at Iris (som alle kalte drapsofferet) er død». Men Jordet har ikke tro på at dette er ektefølt.

- De sakkyndige sier han kan verbalisere empati, at han sier dette er synd, og at han er lei seg. Men dette er noe annet enn å føle empati. Kombinerer man empatisvikt med voldsinteressen, får man en klar risiko for vold, argumenterer statsadvokaten.

VINSTRA-DRAPET: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Ekstremt vanskelig

Flaata og Tørrissen vedgikk at oppgaven med å vurdere 17-åringen var ekstremt krevende. Bakgrunnen er at han både har framvist tegn på schizofreni og Aspergers syndrom, samtidig som han også tilsynelatende har vært målrettet i planleggingen av drapet.

- Det er en av de vanskeligste, om ikke den vanskeligste, sakkyndigoppgaven jeg har hatt, sier Flaata til Dagbladet.

Psykologen og hans psykiaterkollega leverte onsdag sin tredje rapport om gutten - det er helt uvanlig. Der unngikk de å diagnostisere ham, men var overbevist om at han ikke var psykotisk da han drepte Haugen.

Dette bygger de blant annet på en rekke vitnemål, blant annet fra folk som hadde ansvaret for gutten da han var på arbeidsutplassering uka før drapet, og ikke minst da han var på skolen drapsdagen.

- På skolen leverte han en helt adekvat rapport for arbeidsoppholdet uka før; innhold og språk er helt upåfallende. På dette tidspunktet hadde han kniven i sekken, påpeker aktor Jordet.

I RETTEN: Volds- og voldtektsfantasier er noe av det som har blitt beskrevet i Nord-Gudbrandsdal tingrett mandag, hvor en 17 år gammel gutt står tiltalt for å ha drept 16 år gamle Laura Iris Haugen på Vinstra i oktober i fjor. Haugen-familiens bistandsadvokat beskriver det hele som et mareritt. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

- Husker alt

Han mener også at det 17-åringen selv har sagt i retten, underbygger oppfatningen om at han ikke var psykotisk under drapet.

- Han husker alt, og følte at han var til stede, sier statsadvokaten.

En del vitner har fortalt om noe pussig oppførsel, som at gutten snakket med seg selv og trakk seg tilbake sosialt. De sakkyndige mener dette kan være tegn på en psykisk lidelse, men verken de eller aktor mener det er tilstrekkelig til å kjenne ham utilregnelig.

- Man kan stusse over dette, men det er ikke nok til at han var psykotisk, sier Jordet.