Voldsmann på rømmen

De etterlatte trodde Ismaiel Josef (20) satt bak lås og slå etter overfallet som førte til Ken Gøran Abrahamsens død i 1998. I fire måneder har Josef vært på rømmen - tross justisministerens forsikring om at han skulle få sin straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er helt vanvittig. Det kan ikke være sant, sier den avdødes samboer, Randi Solbakken, til avisa Nordlys.

Hun og Ken Gørans foreldre trodde alle at Ismaiel Josef satt inne etter å ha blitt dømt til 18 måneders fengsel i lagmannsretten. 20-åringen var fortsatt på frifot i starten av året etter at han hadde fått en ny voldsdom på seks måneder. Det var dråpen som fikk begeret til å renne over for de pårørende, og saken ble tatt opp på høyeste politiske hold.

Ba om utsettelse

Ken Gøran-saken

  • Natt til 21. mai 1998 ville Ken Gøran Abrahamsen mekle mellom fire ungdommer i klammeri på Stortorvet i Oslo. Skrekkslagen så samboeren Randi Solbakken at han ble slått i brusteinen.
  • Tre dager seinere døde Ken Gøran av skadene.
  • I juni 2000 dømte lagmannsretten Ismaiel Josef til et år og seks måneders fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge.
  • 2. mars 2001 ble Josef etterlyst via Interpol da han unnlot han å møte til fengsling.
  • Siden har politiet ikke sett ham.

I mars kom brevet fra justisminister Hanne Harlem hvor hun uttrykte medfølelse og lovet at soninga ville begynne i nær framtid. Brevet var datert 5. mars - tre dager etter at soninga skulle begynt. Da hadde Josef allerede blitt etterlyst via Interpol over hele verden.

- Det er riktig at min klient ikke har møtt opp til soning, sier hans forsvarer Trygve Staff til Dagbladet.no.

- Vet du hvor han oppholder seg?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Vet du hvorfor han stakk av eller om han har tenkt å komme tilbake?

- Josef søkte om å få utsatt soninga. Etter en svært rask saksbehandling, fikk han avslag på søknaden. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, avslutter Staff.

Rømte i panikk

Den da 17 år gamle mannen dro også på rømmen etter overfallet i 1998. Han oppholdt seg hos slektninger i Finland, men meldte seg for politiet etter noen dager.

- Jeg fikk panikk. Derfor stakk jeg fra landet. Nå ønsker jeg bare å legge denne saken bak meg, sa Josef til Dagbladet under rettssaken i 1999.

Han fortalte at han hadde hatt det svært vondt den siste tida.

- Samboeren og datteren må tro meg når jeg sier at jeg ikke mente å slå. Det blir grusomt å møte samboeren i retten. Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre noe for henne, sa han.

Som sunket i jorden

Byrettens dom på seks måneder for legemsbeskadigelse med døden til følge, ble av lagmannsretten forlenget til halvannet år. I februar i år ble han idømt et halvt års fengsel for et nytt tilfelle av grov og umotivert vold. Et av ofrene, Ronny Nordhagen fra Oslo, fikk deler av pannen knust av Josefs spark.

- Josef er etterlyst via Interpol, men vi har ennå ikke klart å finne ham, sier politiadjutant Anne Catrine Aga til Nordlys.

Hun håper at tips fra publikum kan hjelpe dem å finne 20-åringen som har slekt og venner flere steder i Europa - noe som gjør det lettere for ham å holde seg skjult. Politiet tror han reiser under falsk identitet.

Sjokk for moren

Det gikk nesten tre år fra overfallet på Stortorvet i 1998 til Josef ble innkalt til soning. I kjølvannet av dette lovet justisminister Hanne Harlem raskere behandlingstid i grove voldsaker.

Da moren til Ken Gøran fikk brevet fra justisministeren, slo hun seg til ro med at voldsmannen endelig skulle få sin straff.

– Jeg har jeg levd i den tro at han satt inne nå. Dette var et stort tilbakeslag. Jeg vet ikke hva jeg skal tro om det norske rettsvesenet. Han burde vært fengslet mye tidligere. Dette er virkelig rystende, sier Hanna Olsen til Nordlys.

Les også «Dessverre brydde Ken Gøran seg om andre. Det kostet ham livet.» fra byretten i 1999.

KOM TILBAKE: Ismaiel Josef rømte fra landet etter overfallet i 1998, men kom tilbake og ble dømt i retten. Forsvarer Trygve Staff ønsker ikke å utdype hvorfor Josef er på rømmen igjen.
SKUFFET: Alvin og Hanna Olsen ble sjokkert over at mannen som forårsaket døden til sønnen Ken Gøran, var på frifot og hadde begått nye voldshandlinger. Et nytt sjokk kom da de fikk vite at Ismaiel Josef fortsatt ikke satt i fengsel.