Voldsmannen (16) fikk rose av voldsofferet (18)

I retten i dag.

SNAKKER SAMMEN: Flere tiltalte har snakket med den fornærmede 18 år gamle jenta i den såkalte tortursaken i Haugesund. - Dette skal ikke skje, sa dommeren tirsdag. På bildet: Benedicte Storhaug, bistandsadvokat til den 18 år gamle kvinnen som ble holdt fanget og voldtatt (personen i forgrunnen). Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SNAKKER SAMMEN: Flere tiltalte har snakket med den fornærmede 18 år gamle jenta i den såkalte tortursaken i Haugesund. - Dette skal ikke skje, sa dommeren tirsdag. På bildet: Benedicte Storhaug, bistandsadvokat til den 18 år gamle kvinnen som ble holdt fanget og voldtatt (personen i forgrunnen). Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Haugesund (Dagbladet.no): Rettssaken i den såkalte tortursaken i Haugesund avslører et ungdomsmiljø som framstår som en gåte. I morgentimene i Haugaland tingrett tirsdag var det tilløp til grilling av jenta (18), som 3. desember skal ha blitt voldtatt i «torturleiligheten», før hun ble tvunget ut i stua for å se på torturen av sin 16 år gamle kamerat.

Det uvirkelige synet av kameraten fikk henne til å le, noe som førte til at en av de nå åtte torturtiltalte, en da femten år gammel gutt, slo til henne så hun fikk blåveis og skjev nese.

Ga bort en rose
I en pause i retten tirsdag ga hun sin voldsmann en rose, fordi han fylte 16 år.

- Var det du som ga min klient en rose under en pause i retten i går? spurte guttens advokat, Trond Christiansen i dag, hvorpå jenta smilte og hvisket vennskapelig «din tosk» til gutten.

- Ikke misforstå, det var en flott rose. Ikke noe å si på det, men du ga ham altså en rose?

- Ja, svarte, den 18 år gamle jenta.

Det var en bestemt høytidelig anledning som gjorde at hun ga ham rosen.

Møttes om kvelden
Hendelsen er symptomatisk for stemningen under rettssaken.

Både blikkvekslinger og miming under rettssaken og pausene utenfor rettsbygningen bærer preg av at flere av de tiltalte og fornærmede fortsatt kommuniserer tett. I retten i dag ble det også klart at mange av de tiltalte møttes hos den fornærmede 18-åringen i Haugesund, etter at første dag i retten var avsluttet.

Treffet skal ha blitt avsluttet ved at politiet møtte opp på stedet, og oppløste forsamlingen.

Under en pause i retten i dag stimlet også flere av de tiltalte sammen og smilte og pratet med den varetektsfengslede 26-åringen som framstilles som hovedmannen i tortursaken.

Påvirker forklaringer?
- Jeg har fått tilbakemelding om at en del av de tiltalte har kommunisert med fornærmede om hennes forklaring. Det skal ikke skje. Jeg vil si at dette kommer jeg til å slå ned på, sa rettssakens dommer, sorenskriver Tine Margrethe Odland i dag.

Få minutter senere var det den angivelig voldtatte jentas tidligere venninnes tur til å vitne. Også hun er 18 år og er  tiltalt for medvirkning til tortur. Umiddelbart måtte dommeren slå ned på blikkveksling mellom de to, som fortsatt framstår som venninner.

- Nå ser jeg at det er kommunikasjon mellom dere to. Dere sitter og ler. Dette er ingenting å le av, brøt Odland inn.

Én av venninnenes advokater presiserte da at hans klient gjerne ler når hun er nervøs.

I går skrev Dagbladet om 16-åringen som ble mishandlet i flere timer.

- Det går bedre for hver dag som går, sa gutten til Dagbladet mandag.

SLO NED PÅ BLIKKVEKSLING:  Sorenskriver Tine Margrethe Odland måtte slå ned på blikkveksling og latter i retten i dag. Foto: Håkon Eikesdal
SLO NED PÅ BLIKKVEKSLING: Sorenskriver Tine Margrethe Odland måtte slå ned på blikkveksling og latter i retten i dag. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer