Voldsofferkontoret reddes av KrF, Venstre og Ap

Lene Vågslid (Ap) er forundret over Fremskrittspartiets kuttforslag.

OPPSIKTSVEKKENDE: Lene Vågslid (Ap) går inn for å stoppe regjeringens kutt i bevilgningene til Kontoret for voldsoffererstatning. Her fra et tidligere innlegg i Stortingets spørretime. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE: Lene Vågslid (Ap) går inn for å stoppe regjeringens kutt i bevilgningene til Kontoret for voldsoffererstatning. Her fra et tidligere innlegg i Stortingets spørretime. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I et statsbudsjett hvor man har prioritert 8,4 milliarder kroner i skattekutt for de rikeste, er det oppsiktsvekkende at man struper tilbudet om voldsoffererstatning til kvinner, menn og barn utsatt for vold og overgep, sier Lene Vågslid, medlem i Stortingets justiskomitè.

Tre vil øke Arbeiderpartiet er klare for å øke bevilgningene til Kontoret for voldsoffererstatning med fem millioner årlig. Det samme har Venstre fremmet i sitt alternative statsbudsjett, mens støttepartner KrF går inn for 10 millioner kroner.

Alt tyder på at regjeringen vil lide nederlag i Stortinget på denne saken hvis ikke KrF og Venstre får gjennomslag under budsjettforhandlingene.

22. juli Kontoret for voldsoffererstatning (KV) fikk 25 millioner kroner i ekstrabevilgning etter 22. juli for å håndtere alle erstatningssakene etter terroraksjonen.

- Vårt driftsbudsjett i år er på 46,3 millioner. Dette foreslår nå regjeringen å kutte ned til 28,9 millioner neste år og til 18,9 millioner i 2016, opplyser direktør Marit Zahl Jonassen i KV.

Trenger 34 mill Dermed kommer hennes 2016-budsjett til å være mindre enn før 22. juli, da KV hadde 20,2 millioner kroner å rutte med.

- Vi trenger et fast driftsbudsjett på 34 millioner kroner for å unngå restanser og for å kunne fortsette med å kreve inn erstatning fra voldsutøverne, sier Zahl Jonassen.

Tjente inn alt I fjor sparte Voldsofferkontoret staten for 32 millioner kroner i regress, i første halvår i 2014 har voldsutøvere betalt inn over 30 millioner kroner som staten har forskuttert i erstatning til voldsutsatte.

- Jeg ser dette som en klar indikasjon på at det lønner seg for samfunnet at vi satser på regress. Kontoret har valgt å prioritere regress fra 2012.  I tillegg ivaretar en prinsippet om at det primært er skadevolder sitt ansvar å betale erstatning til den voldsutsatte, samt å styrke våre rådgivningskontor som er et offentlig tilbud til voldsutsatte, sier Marit Zahl Jonassen.

Ernas tale - Mange av de som søker om voldsoffererstatning er kvinner utsatt for vold. Statsministeren fremhevet arbeidet mot vold mot kvinner og barn som vår tids viktigste kvinnesak i 8. mars-talen sin. Det gjenspeiler ikke budsjetter når man ser på dette kuttet. De har åpenbart ikke lyttet til KV.

- Jeg mener dette er drøyt av regjeringa, spesielt om man ser tilbake på Frp's klare meninger og krystallklare røst om at de er partiet for voldsofre.  Det hjelper ikke å si det, man må vise handlekraft. Midlene som skal utfases kom etter 22/7 terroren, og var som kjent en midlertidig bevilgning. Men vi må erkjenne at KV var underfinansiert før dette, og nå endelig er i en god situasjon med nesten ingen saksrestanser, sier Lene Vågslid.

Troverdighet Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson, Jan Arild Ellingsen, sier til Dagbladet at han forutsetter at regjeringen har kvalitetssikret sine egne tall.

- Jeg håper at de har tenkt nøye gjennom dette, men jeg ser ikke bort fra at både Høyres og Fremskrittspartiets stortingsgrupper har klare meninger om dette.

Når kuttene kommer innenfor et område der vi har vært tydelige, kan vi fort få et troverdighetsproblem, sier Ellingsen.

Midlertidig - Kontoret for voldsoffererstatning gjør et viktig arbeid for å bidra til å reparere skadene der voldovergrep har funnet sted, gjennom ertatningsutbetalinger, rådgivning og samtaler, sier Hårek Elvenes, som representerer Høyre i justiskomiteen.

- Det har ligget i kortene at det ville komme en reduksjon i bevilgningene fra 2015.

Lederen for kontoret skriver i årsberetningen for 2013: «Det er forventet at den styrkningen KV fikk i statsbudsjettet i 2012 var midlertidig, og at det vil bli en noe gradvis reduksjon i vår bevilgning for 2015.», påpeker Elvenes.