Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldsom brann i Halmstad havn

Myndighetene i den svenske byen Halmstad har nedjustert faren etter at et havnelager med kjemikalier begynte å brenne natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halmstad (NTB-TT): - Vi oppfordrer ikke lenger folk til å holde seg innendørs, men man bør være forsiktig, særlig om man er overfølsom eller har astma, sier stabssjef Alexandra Landin ved kommuneadministrasjonen i Halmstad.

Det brant lørdag morgen fortsatt i bygget, som har rast sammen.

Spesialutstyr

Redningstjenesten i Halmstad har fått forsterkninger fra Västra Götaland og Skåne, som bistår med spesialutstyr som skal gjøre det mulig å nærme seg bygningen.

- Men slukkingen er ikke påbegynt, og redningstjenesten anslår at det kommer til å brenne i minst 24 timer tid, sier Landin.

Det er fortsatt uklart hvorfor og hvordan brannen startet.

Eksplosjonsfare

Tidligere lørdag ble alle innbyggeren i Halmstad bedt om å holde seg inne på grunn av faren for eksplosjon og gassutslipp fra det brennende lageret.

I bygningen befinner det seg store mengder kjemikalier, blant annet NPK-gjødsel, kaliumsorbat, natriumsorbat og 2.000 tonn urea.

- Det er en veritabel bombe, sier stabssjef ved redningstjenesten i Halmstad, Magnus Ericson, og legger til at det er små eksplosjoner hele tiden.

- Vi har styrker der, men innsatsen er defensiv, og vi har trukket oss tilbake på grunn av risikoen for eksplosjon, sier han.

Røyk

Han sier de er i dialog med politi og forsvar om å bruke pansrede kjøretøyer for å komme seg nærmere.

Redningstjenesten ber alle bli innendørs og holde seg unna vinduene på grunn av risikoen for at de kan knuses av en trykkbølge.

Om de kjenner brannrøyk, bør de også lukke vinduene siden vinden står fra brannen inn mot sentrum, og røyken kan inneholde nitrøse gasser som kan utvikle salpetersyre om de kommer i kontakt med væte.

Ericson regner med at røykutviklingen kan fortsette hele lørdag, selv om den etter hvert blir lettere og mindre helsefarlig. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media