Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldsom busseksplosjon på flyplass i Bulgaria

Flere turister er drept.

I BRANN: Flere busser ble rammet av eksplosjonen. Bilde fra israelsk TV. Foto: NANA
I BRANN: Flere busser ble rammet av eksplosjonen. Bilde fra israelsk TV. Foto: NANA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du i nærheten? Kontakt Dagbladet på 24 00 00 00 eller 2400@db.no.

(Dagbladet): En buss med israelske turister i Bulgaria er rammet av en voldsom eksplosjon, melder blant andre BBC.

Eksplosjonen har skjedd på flyplassen i byen Burgas ved Svartehavet.

Flere personer er drept, antallet varierer avhengig av kilde. En rekke personer er skadet.

Mostridende meldinger Det er kommet motstridende meldinger om årsaken til eksplosjonen. Mens det raskt ble spekulert på at en person som gikk på bussen umiddelbart før eksplosjonen, var en selvmordsbomber, uttaler nå lokale myndigheter at ei bombe skal ha vært gjemt i bagasjerommet.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for det som antas å være et terrorangrep. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har imidlertid allerede gått langt i å gi Iran skylda.

- Alle spor peker mot Iran. Vi vil respondere sterkt mot iransk terror, sier Netanyahu ifølge AP.

Statsministeren trakk fram at dagens eksplosjon kommer i kjølvannet av angrep og angrepsforsøk i India, Georgia, Kypros og Thailand.

Eksplosjonen skjer dessuten på 18-årsdagen for bombeangrepet mot et jødisk senter i Argentinas hovedstad Buenos Aires. 85 personer døde i angrepet.

Erfaring og etterretning - Dette er bare det siste i ei lang rekke av forsøk på angrep på israelere i utlandet som Hizbollah (iranskstøttet libanesisk milits, red.anm.) og Iran står bak, meddeler Hildegunn Hansen, presseansvarlig ved Israels ambassade i Oslo, på Twitter.

Overfor Dagbladet opplyser Hansen at utpekingen av Iran bygger på tidligere erfaring og etteretningsinformasjon.

Den israelske storavisa Haaretz siterer et vitne på at en buss som frakter passasjerer mellom terminaler på flyplassen, gikk i lufta. Minst sju personer er drept, melder de, med bulgarsk TV som kilde.

Ifølge AP var bussen full av unge israelere; Bulgaria er et populært reisemål for israelske turister. En rekke flyginger fra Israel til ulike østeuropeiske land holdes i kveld igjen i frykt for nye angrep, melder israelske medier.

Utbrent De første øyenvitneskildringene fra stedet tyder på at én buss ble hardest rammet av eksplosjonen, men at flammene spredde seg til to andre busser like ved. Bilder fra israelsk TV viser en buss som er fullstendig rasert og utbrent.

Flyplassen er nå stengt, og flytrafikken omdirigeres til den større byen Varna, melder det bulgarske innenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Focus.

Ifølge Focus skjedde busseksplosjonen på en parkeringsplass foran ankomsthallen på flyplassen. Flere andre busser ble skadet i eksplosjonen, siterer de innenriksdepartementet på.

Krisemøter i Israel Bulgarias utenriksminister Nikolaj Mladenov er nå på vei til flyplassen og har vært i kontakt med sin israelske motpart Avigdor Liberman, som er lovet kontinuerlige oppdateringer om situasjonen, skriver Jerusalem Post.

I Israel har Liberman kalt inn til øyeblikkelige møter i utenriksdepartementets kriserom.

Sikkerheten rundt israelske turister i nettopp Bulgaria skal ha blitt skjerpet så seint som i januar i år, da en mistenkelig pakke ble funnet om bord i en buss med israelske turister som var på vei til landet fra Tyrkia.

Flere norske charterselskaper sender sine kunder til Burgas. Norwegian flyr til og fra byen på lørdager.

UTBRENT: Bussen med de israelske turistene er helt utbrent. Israels myndigheter har allerede anklaget Iran for å stå bak angrepet. Foto: EPA / NTB SCANPIX
UTBRENT: Bussen med de israelske turistene er helt utbrent. Israels myndigheter har allerede anklaget Iran for å stå bak angrepet. Foto: EPA / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media