Voldsom økning i bruk av sovemedisin til barn: - Vi vet ingenting om langtidseffektene

På ett år har bruken av sovemedisin blant barn i alderen 5 til 9 år økt med 20 prosent, viser tall NRK har hentet fra Reseptregisteret.

STOR ØKNING: På ett år har bruken av sovemedisin blant barn i alderen 5 til 9 år økt med 20 prosent, viser tall NRK har hentet fra Reseptregisteret. Illustrasjonsfoto: Quintanilla / Shutterstock / NTB scanpix
STOR ØKNING: På ett år har bruken av sovemedisin blant barn i alderen 5 til 9 år økt med 20 prosent, viser tall NRK har hentet fra Reseptregisteret. Illustrasjonsfoto: Quintanilla / Shutterstock / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På ett år har bruken av sovemedisin blant barn i alderen 5 til 9 år økt med 20 prosent, viser tall NRK har hentet fra Reseptregisteret.

- Du skal ikke måtte gå på sovemedisiner når du er så liten. Det eneste unntaket er om barnet har spesifikke nevrologiske tilstander, men dette er sjelden, sier seniorforsker og søvnekspert ved Folkehelseinstituttet Børge Sivertsen til rikskringkasteren.

Tall i registeret viser at i 2016 fikk 2999 barn resept på sovemedisiner, mens det i fjor var 3642 barn som tok piller for å sove.

- Friske barn som sover dårlig skal ikke gå på sovemedisin. Dette er ikke en aldersgruppe man skal presse medikamenter på, sier Sivertsen.

Han tror økningen først og fremst kommer av endrede holdninger til sovemedisin, og mener det er mye som tyder på at det i dag er en mer positiv holdning til bruk av noen former for sovemedisin i befolkningen - særlig søvnhormonet melatonin.

- Mange barn sliter med søvn og det er hardt arbeid for foreldrene, men det er ikke noen «easy fix» å gi melatonin. Vi vet ingenting om langtidseffektene av melatonin for denne aldersgruppen, og noen forskere hevder at ved å tilføre kroppen kunstige mengder melatonin forstyrrer man kroppens egenproduksjon, sier forskeren til NRK.

Han får støtte av fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

- Økningen henger nok i stor grad sammen med økende bruk av melatonin hos barn som får ADHD-medisin. Søvnvansker er en vanlig bivirkning av sentralstimulerende legemidler. Melatonin er et bedre alternativ enn andre legemidler, sier Madsen.