PENGESTRØM: Investorene kaster penger etter nye digitale mynter. Foto: Christer Teigen
PENGESTRØM: Investorene kaster penger etter nye digitale mynter. Foto: Christer TeigenVis mer

Voldsom pengestrøm til kryptoprosjekter

I fjerde kvartal ble det gjennomført kryptoemisjoner for nær 27 mrd. kroner.

(Finansavisen): I fjerde kvartal betalte ivrige investorer 3,4 mrd. dollar, rundt 26,8 mrd. kroner, for å kjøpe nye digitale mynter gjennom så kalte ICOer (Initial Coin Offerings). Beløpet var opp fra 2,5 mrd. dollar i tredje kvartal, 950 millioner dollar i andre kvartal og bare 45 millioner dollar i fjorårets første tre måneder.

Til sammenligning ble det i de tre foregående årene emitert kryptovaluta for i alt 151 millioner dollar, ifølge analysefirmaet Smith & Crown.

I dag eksisterer det nesten 1.500 slike valutaer, med en samlet verdi på 4.100 milliarder kroner.

Lett å hente penger

Den eksplosive utviklingen skyldes delvis at det er langt mindre komplisert og dyrt å emittere digitale mynter enn aksjer, ettersom de fleste land ennå ikke regulerer ICO-er.

Ofte hentes flere hundre millioner kroner inn, basert på lite annet enn en tresiders beskrivelse av prosjektet, en hjemmelaget nettside og tre–fire IT-medarbeidere.

Dessuten har eiere av kryptovaluta normalt ikke rett til selskapets inntjening, utbytte eller egenkapital – og heller ingen innflytelse på viktige selskapsbeslutninger eller valg av styre.

Har andre fordeler

– For «mannen i gaten» er det generelt lettere å få tilgang til ICO-er enn til aksjeemisjoner, hevder konsulenten Diana Vu i Alpha-blockchain.co.

– Dessuten kan de digitale myntene ha bruksverdi, for eksempel ved at man mottar inntekter eller kan benytte selskapets digitale økosystem.

Vu peker på kucoin, som betaler eierne en andel av kryptobørsen KuCoins provisjoner og kan brukes som betalingsmiddel i dens handelssystem – i hvis tilfelle brukeren får halvert sine transaksjonskostnader.

Andre valutaer gir eierne stemmerett, på samme måte som aksjer, ifølge konsulenten.

Tirsdag faller alle de 20 største kryptovalutaene, og bitcoin er ned nær 11 prosent.

De ti største kryptovalutaene er ned mellom 9 og 16 prosent.

Flere økonominyheter

Fredriksen skal ha solgt tre skip privat
- Vi sa vinteren kom til å bli tøff
Kilder: Nær salg av Maersk Drilling