Voldsom skogbrann i Colorado

Store landområder er rasert i en voldsom skogbrann i den amerikanske delstaten Colorado. Flere hundre mennesker er evakuert, og én person er savnet.

EVAKUERES: En politimann snakker med en kvinne ved en veisperring på Highway 287. Flere hundre mennesker er evakuert på grunn av den kraftige skogbrannen. Foto: AP Photo/The Denver Post, AAron Ontiveroz
EVAKUERES: En politimann snakker med en kvinne ved en veisperring på Highway 287. Flere hundre mennesker er evakuert på grunn av den kraftige skogbrannen. Foto: AP Photo/The Denver Post, AAron OntiverozVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsøk på å slukke flammene pågikk for fullt søndag, etter at brannen brøt ut nordvest for Denver én dag tidligere.

250 brannfolk deltok i slukningsarbeidet, men myndighetene fryktet at økende vind ville gjøre det vanskelig å få situasjonen under kontroll.

Så langt er 5.600 hektar rasert, og én person er meldt savnet i fylket Larimer. Minst 18 boliger har fått større eller mindre skader i dette området.

Flere hundre mennesker er evakuert i Denver-regionen, og myndighetene jobber med å finne provisoriske løsninger for dem som har måttet flykte fra hjemmene sine.

Knusktørt I mai var det skogbranner både i Colorado, Arizona, Nevada, New Mexico, Utah og California. En av de verste tørkeperiodene på mange år bidro til at flammene spredte seg lett, ifølge avisa The Guardian.

Flere av brannene startet med lynnedslag som antente knusktørr vegetasjon. Store deler av New Mexico var i en periode dekket av et røykteppe, og i Arizona var over 1.000 brannfolk i sving for å slukke flammene.

Rekordvarme 2012 ligger så langt an til å bli det varmeste året som noen gang er målt i USA med unntak av Alaska og Hawaii.

Hetebølgen har vært spesielt kraftig i Midtvesten, og det er satt temperaturrekorder i til sammen 31 delstater. Også i Michigan, som ligger ved grensen mot Canada, ble det oppdaget en skogbrann i forrige måned.

- Denne heten er et eksempel på noe vi ville forvente å se mer av i en verden som blir varmere, sa Deke Arndt fra U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration før helgen.

Også tolvmånedersperioden fra juni 2011 til mai 2012 er den varmeste som noen gang er registrert i USA. De regelmessige temperaturmålingene i landet strekker seg tilbake til 1895.

(NTB)