Voldsom tredebatt: - Lan er historieløs

Men også Høyre får refs: - De forsøker å score billige politiske poenger for å velte Lan Marie Berg og byrådet, sier Klosterengas venner.

«TREE HUGGER»: Byråd Hanna Marcussen (MDG) måtte svare om hugging av trær i Olav Vs gate i Oslo, som skal omgjøres til gågate. Vis mer

Etter ukevis med bomdebatt, er det trær det krangles om i Oslo på valgdagen.

- Det er fantastisk historieløst og arrogant av Lan Marie Berg å si det hun sier til Dagbladet. Jeg er så lei av at hun later som om miljøpolitikken ble funnet opp i Oslo i 2015 da MDG kom til makta, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H).

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) kommer til å felle 320 trær for å fullføre skulpturparken på Klosterenga, øst i hovedstaden. Hun har fått kjeft fra borgerlig side i Oslo, men kalte i går kritikken «toppen av valgkamp-hykleri».

- Jeg vil utfordre de nyfrelste «treklemmerne» Fabian Stang, Hallstein Bjercke, Eirik Lae Solberg og Christian Tybring-Gjedde til å bli med oss på å skrote E18-utbyggingen. Det er et gammeldags miljøfiendtlig prosjekt som har gått totalt ut på dato. I tillegg til å redde trær, vil E18-skroting også vil gi bedre luft, mindre biltrafikk, spare massevis av hus fra å bli revet, og mindre bompenger på kjøpet, sa Berg til Dagbladet i går.

SKAPER REAKSJONER: MDG feller trær og vedtar utbygging av 20 mål grøntområde dager før valget. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Treklemmer

Hun minnet også om at MDG ønsker å plante 100 000 nye trær i Oslo i åra som kommer.

Den angivelig nyfrelste treklemmeren Eirik Lae Solberg i Høyre avviser at han er frelst i noen som helst retning.

- Jeg har alltid vært glad i trær, jeg. Derfor vil jeg ikke hogge dem i Oslo sentrum.

- Men du vil gjerne felle tusenvis for å få plass til en motorvei?

- Det er stor forskjell på trær som er i bykjernen, som gjør Oslo sentrum grønt, og trær som står langs en motorvei. Ærlig talt så er jeg rystet over at ikke MDG forstår det, sier Lae Solberg.

Avviser valgkamp-modus

Klosterenga skulpturpark på Galgeberg i Oslo skal bli østkantens svar på Vigelandsparken. Skulpturparken var livsverket til skulptør Bård Breivik, og han startet arbeidet med den allerede på 90-tallet. Breivik døde i 2016.

Eirik Lae Solberg insiterer på at hans kritikk av Berg ikke handler om å gi henne et siste stikk før valget.

- Absolutt ikke, jeg er lei av at våre klimatiltak stemmes ned fordi MDG liksom har definisjonsmakt over hva som er bra for klimaet i Oslo og hva som ikke er det, sier han.

- Det skal plantes nye trær og busker for å erstatte de 320 som rives?

- Jeg betviler ikke intensjonene til Lan Marie Berg, men det tar mange tiår før trær som felles vokser opp igjen. Vi kan ikke ødelegge bybildet i dag for at det skal bli fint i Oslo om 30 år.

Trær er ikke trær

Debatten om trær i Oslo har ikke bare inkludert Klosterenga, men også Olav Vs gate, hvor byrådet hogde 14 trær. Reaksjonene ble voldsomme.

Lae Solberg sier dette er et eksempel på at den grønne politikken som føres i Oslo muligens har gode intensjoner, men ikke alltid like gode resultater.

- Det var helt unødvendig å fjerne trærne i Olav Vs gate, akkurat som det er helt unødvendig å fjerne trærne på Klosterenga. Liv og lære må henge sammen, og jeg hadde håpet at Lan Marie Berg skulle engasjere seg for å bevare trærne i Oslo sentrum. Trær langs en motorvei er tross alt noe annet, og det tror jeg folk forstår.

- Score billige poenger

Vebjørn Torsetnes, styremedlem i Klosterengas venner, sier det har vært en 20 års kamp for å få omregulere området til park. Han er svært kritisk til logikken, timingen og utspillene til både Høyre og Venstre.

- Det var ikke før dagens byråd kom til makta at noe faktisk skjedde med skulpturparken, forteller han til Dagbladet.

Torsetnes sier mange som bor tett på Klosterenga er «mektig provosert» over at parkdrømmen deres brukes i valgkampen.

- Vi ser at Høyre og Venstre forsøker å score billige politiske poenger for å velte Lan Marie Berg og byrådet like før valget. De snur saken på hodet, for selv om noen trær må bort, er det jo sånn at dette er et område som gjøres grønt på bekostning av bil og bolig.

- 320 trær forsvinner. Det er greit?

- De største og eldste trærne skal bestå. Det skal plantes nye trær og busker, og en del av trærne er syke i dag. Både Høyre og Venstre har støttet omregulering av området, så de burde bejuble at det faktisk skjer noe.