Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Pabuk»

Voldsom tropisk storm på vei mot Thailand

Den tropiske stormen «Pabuk» er ventet å lage store ødeleggelser.

PARADIS I FARE: Stranda Maya Bay på Phi Phi Leh island på Krabi er blant de mest populære turiststedene i Thailand. Nå ventes tropisk storm som kan skape store ødeleggelser. Foto: NTB Scanpix
PARADIS I FARE: Stranda Maya Bay på Phi Phi Leh island på Krabi er blant de mest populære turiststedene i Thailand. Nå ventes tropisk storm som kan skape store ødeleggelser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tropiske stormen «Pabuk» kan komme opp i 90 knop før den treffer kysten. Det melder Khaosodenglish.

Samroeng Sangphuwong, talsperson ved departementet for Thailands nasjonale vannressurser, har uttalt til avisa at det er lite sannsynlig at «Pabuk» vil bli like kraftig som tyfonen «Gay» som ødela Chumphon og Prachuap Khiri Khan i 1989.

Ifølge Sangphuwong kan «Pabuk» likevel komme til å ødelegge bygninger langs strendene.

Al Jazeera melder at stormen er ventet å bringe med seg store ødeleggelser flere steder. Turistperler som kan bli rammet er Phuket, Koh Samui og Krabi.

Meteorologisk institutt i Thailand melder i dag at stormen beveger seg vestover fra Indonesia og mot Thailandbukta. Fram mot lørdag er det også meldt om store mengder nedbør sør i Thailand.

Stormens senter er forventet å bevege seg mot Nakhon Si Thammarat, Surat Thani og Chumphon i morgen ifølge nyhetsstedet Khaosod English.

I løpet av de neste dagene spås det at stormen vil fortsette sin ferd helt til nord i landet.

Forlater øyene

De mest utsatte stedene kan få over 200 millimeter i løpet av ett døgn.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har titusenvis av turister forlatt øyene Koh Phangan og Koh Tao før stormen treffer selv om det ikke er kommet noen offisiell evakueringsordre fra myndighetene.

- Folk er stresset her. All mat på supermarkedene er revet vekk, forteller 19 år gamle Stina Karlsson til svenske Expressen.

Karlsson er blant turistene som er strandet på Koh Samui.

Ifølge Expressen er dette den første tropiske stormen som er ventet å komme utenfor monsunsesongen på 30 år.

- Vi fikk vite om det i morges da våre naboer på hotellet snakket om det. Det er ganske vindstille nå, men de tror det kommer til å bli verre i kveld. Det skal visst bli høye bølger og noen her tror bølgene vil komme opp til vårt hotell, sier Karlsson.

Thailands meteorologiske institutt har sendt ut farevarsel for disse områdene i dag:

Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarart, Phatthalung, Songkhla, Pattani, Yala, Narathiwat, Krabi, Trang og Satun.

Rammes hardt

Fredag og lørdag er det ventet at disse områdene vil bli rammet hardt:

Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarart, Phatthalung, Songkhla, Pattani, Yala, Narathiwat, Krabi, Trang og Satun.

Klimaforsker Seree Supratid ved Rangsit University spår at stormen kan bli den mest alvorlige som har rammet ferieparadiset siden stormen «Harriet» i 1962.

Al Jazeera melder at Thailands meteorologiske institutt har den tropiske stormen «Harriet» på lista over de mest dødelige stormene som har truffet Thailand. 935 mennesker døde i stormen i 1962.

- Denne har en annen retning og vil ramme større områder. Skadene kan derfor bli større enn det vi så under Harriet, sier han til Khaosod English.

Kraftige stormer

Bruken av begrepene «tyfon» og «orkan» varierer med hvor i verden de oppstår.

I det nordvestlige Stillehavet som her i Thailand omtales stormene som «tyfoner», mens i Nord-Atlanteren, for eksempel som i Norge eller på USAs østkyst, kalles de «orkaner». De er samme værefenomen, men generelt er stormene over varme havområder kraftigere.

For eksempel var tyfonen «Gay», som rammet Thailand og India i 1989 en vindstyrke på opptil 260 km/t. Stormen «Dagmar», som er blant de sterkeste som er målt her til lands rammet Norge i romjula 2011 hadde en vindstyrke på opptil 46 sekundmeter (166 km/t), med 55 sekundmeter i kastene.

Rådes til å holde seg innendørs

- Vi har løpende kontakt med våre reisende som befinner seg i Phuket og på Koh Samui. Vi har tatt kontakt med dem på sms i dag og har opprettet en døgnåpen telefon som de kan ringe når det er noe, sier Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving.

Reiseselskapet har for øyeblikket ni norske gjester på Koh Samui og 638 gjester som befinner seg i Phuket.

- Vi vet foreløpig ikke hvordan dette vil treffe, men vi følger situasjonen tett. Vi oppfordrer gjestene våre om å forholde seg til oss, hotellet de bor på og lokale myndigheter. Vårt råd er at gjestene holder seg innendørs og at de passer på løse gjenstander. Det er ikke farlig å oppholde seg på hotellene i Phuket, sier Røhr- Staff.

Fraråder ikke reise

Hun forteller at de reisende som har vært mest bekymret er de som reiser ned til Phuket i dag.

- De spør om det er sikkert. UD har ikke frarådet nordmenn å reise til Phuket. Vi forholder oss til UDs reiseråd. Flyet går som planlagt. Det er heller ikke kommet noen beskjed om evakuering fra lokale myndigheter, sier Røhr- Staff.

- Vi har 195 norske gjester på Krabi og Phuket. Vi har sendt SMS til våre reisende i dag om at det er varslet storm. Vi følger med på situasjonen og vil sende oppdateringer til våre kunder fortløpende, sier Nora Aspengren, informasjonsansvarlig i reiseselskapet TUI.

Hun råder også gjestene til å følge rådene fra stedene de bor på da situasjonen er forskjellig fra sted til sted.

- Vi er hele tiden tilgjengelig for våre kunder, sier Aspengren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!