Voldsom valgkamp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I fjor høst var Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen silkemyk statsmann med vilje til å strekke seg lenger enn Høyre for å sikre regjeringen Bondevik et fortsatt liv. Bondeviks ministerium har jo gjort Frp til politikkens Lotto-millionærer. I høst ble Hagens flokk invitert inn i varmen, og de kom i flokk med sine tanks, lyserøde Cadillacer, oppblåsbare plaststoler og putrende HB-apparater. Fra sin overdimensjonerte campinggrill har de servert digre stykker svartsvidd kamel som både statsminister og visestatsminister har svelget unna med dannete sikksakksmil.
  • Men nå er det valgår, og Fremskrittspartiet kjenner oppskriften på sin egen suksess. At sånne som oss synes den er lite lekker, er for Hagen, Hedstrøm og Simonsen en bekreftelse på at den fortsatt virker. I onsdagens spørretime i Stortinget ble justisminister Aud-Inger Aure råkjørt av Simonsen og Hedstrøm, som vil ha lynsjjustis av mistenkte voldsforbrytere. De vet at det produserer velvillige velgere først å framstille blind vold som et galopperende problem, for så å kreve at overgriperne øyeblikkelig blir sperret inne, og avslutte med å hevde at justisministeren viser mer omsorg for voldsutøvere enn for deres ofre. På onsdag hadde Hedstrøm invitert voldsofrene fra nyttårsnatta i Skjeberg til Stortinget for å være denne påstandens stumme anklagere fra galleriet.
  • Dessverre har Bondevik-regjeringen en justisminister som ikke makter å møte vulgæragitasjonen med faglig tyngde og et solid forsvar for en rettspleie som både ivaretar ofrenes rettigheter og de siktedes rettssikkerhet. Det virker som om populistalliansen på høyresiden, der Kristin Krohn Devold kaver for å tette Høyres velgerlekkasje til Frp, har fått Aure på glid blant annet i spørsmålet om adgang til økt bruk av varetekt. Men det er jo ikke mulig å vinne mot Frp i en konkurranse om mest Frp-politikk. Det som trengs er et kraftfullt forsvar for rettsstaten, kombinert med den handlekraften som får den til å fungere.