Økt med 62 prosent

Voldsom vekst i mobbeklager

Tallet på klager til Statsforvalteren i mobbesaker har økt med over 60 prosent på ett år. Nå varsler regjeringen bevillinger på titalls millioner kroner mot mobbing.

FLERE MOBBEKLAGER: Under Tonje Brennas ledelse i Kunnskapsdepartementet hart tallet på klager til statsforvalterne i mobbesaker økt voldsomt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLERE MOBBEKLAGER: Under Tonje Brennas ledelse i Kunnskapsdepartementet hart tallet på klager til statsforvalterne i mobbesaker økt voldsomt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Ferske tall fra Utdanningsdirektoratet viser en voldsom økning i antall saker meldt til statsforvalterne om skolemiljø våren 2023. Totalt er det kommet inn 1425 mobbe-klager til statsforvalteren første halvår i år.

Første halvår 2022 kom det inn 886 klager på skolemiljøsaker til statsforvalterne.

Altså har det vært en økning i mobbeklager på 62 prosent.

- Tallene er for høye. Alle barn skal ha det trygt og godt på skolen og vi skal ikke ha så mange mobbesaker som disse tallene viser. De mange klagene viser at for mange skoler ikke greier å løse problemene selv. Samtidig ser vi hvor viktig det er å ha et sted å klage, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en kommentar til Dagbladet.

- Opp til kommunene

Brenna fortsetter:

- Vi skal stoppe den negative utviklingen. Da må vi styrke de tiltakene vi vet virker og sette inn nye der det er behov. Vi skal styrke kompetansen i kommuner og på skoler, og gjøre det mulig å sette inn ekstra ressurser hvis kommunene trenger støtte og veiledning, sier hun.

IKKE FORNØYD: Kunnskapsminister Tonje Brenna er skuffet over valgets resultat. Video: Jostein Sletten. Reporter: Siri Åbø Wiersen Vis mer

- Mange hevder at skolene først og fremst trenger mer ressurser?

- Det er opp til kommunene å sikre skikkelig bemanning i skolen. Regjeringen har økt rammetilskuddet til kommunene og med denne bevilgningen vil vi også kunne hjelpe ekstra i kommuner som sliter med mange skolemiljøsaker, sier Brenna.

- Fraskriver ansvaret

Til NRK sier Brenna at det viktig at skolen tar tallene på alvor.

- Jeg synes kunnskapsministeren fraskriver seg ansvar når hun sier at skolen må ta mobbing på større alvor.

Dette sier Marie-Lisbet Amundsen, professor ved Institutt for pedagogikk og utdanningsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge.

I 2017 kom det innstrammingen i opplæringsloven som klargjør skolens og skoleeiers ansvar for å sikre at elevene ikke blir utsatt for systematisk mobbing.

PROFESSOR: Marie-Lisbet Amundsen, professor ved Institutt for pedagogikk og utdanningsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge. Foto: Privat
PROFESSOR: Marie-Lisbet Amundsen, professor ved Institutt for pedagogikk og utdanningsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge. Foto: Privat Vis mer

- Til tross for at mobbereglene ble innskjerpet i 2017, så ser vi at lite er endret. Statsforvalterne rapporterer om mange flere saker, sier Amundsen.

Tonje Brenne svarer følgende på anklagen om at «hun fraskriver seg ansvar».

- Det er lærerne og laget rundt eleven som treffer barna hver dag, som er nærmest å ta tak i dette. Mitt viktigste bidrag er å styrke deres kapasitet og mulighet til å gi alle elever en bedre skolehverdag.

Mer penger

Brennas bidrag til å bedre situasjonen er en ekstra bevilgning på 35 millioner over statsbudsjettet for 2024.

Den skal gå til økt saksbehandlingskapasitet og forebygging hos statsforvalterne (10 mill.), lokale beredskapsteam mot mobbing (15 mill.) og å øke deltakelsen i det såkalte Læringsmiljøprosjektet mot mobbing (10 mill.).

Etter Opplæringsloven har alle barn rett til et trygt og godt skolemiljø. Skolen er pålagt en aktivitetsplikt når det gjelder mobbing og trakassering. Skolen skal lage såkalte aktivitetsplaner dersom eleven sier hun er mobbet. Elever og foresatte kan klage til Statsforvalteren dersom de mener aktivitetsplikten er brutt.

Allerede i mars skrev Dagbladet om en nærmest sjokkartet økning i mobbeklager i Oslo og Viken. Historiske tall viser av ni av ti får medhold i sin klage.

- Mer konkurranse

Dagbladet spør professor Amundsen hvorfor mobbeklagene er økt med 60 prosent nå.

- Fordi mobbing er økt, det viser Elevundersøkelsen. Mobbestatistikken har økt gradvis, samtidig som det meldes om at flere engster seg for å være på skolen, svarer hun.

Corona-pandemien har i flere sammenhenger blitt trukket fram som forklaringen på økt mobbing. Det tror ikke pedagogikkprofessoren på.

- Dette er et resultat av det konkurransefokuset som har preget norsk skole de siste åra. Skolen har stadig blitt mer prestasjonsorientert, og konsekvensen av dette blir at den preges av et konkurranse- framfor et samarbeidsklima, sier Amundsen.

Hun viser til at det er altfor stort fokus på prestasjoner på nasjonale- og internasjonale tester.

Samtidig som statsforvalter-klagene er økt, er det klart at tvangsmulkt, dersom skolen ikke følger opp pålegg fra Statsforvalteren, brukes ytterst sjelden. Kjempedistriktet Oslo og Viken har aldri brukt tvangsgebyr.

En klagesak faller også bort, dersom den mobbede eleven bytter skole.

Se alle sakene i Dagbladet mot mobbing her.

Tips oss om mobbing!

Har du tips eller opplysninger om denne saken?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer