Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldsomme angrep mot Bagdad

Journalister i Bagdad melder om ulende sirener og mange raketter mot sentrum mandag. Palasset til Saddams sønn skal være truffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ti raketter traff Bagdad sentrum mandag kveld, og minst en av dem slo inn i et av Saddam Husseins palasser, sier AFPs korrespondent i byen.

Reuters melder om fem store eksplosjoner i sentrum av Bagdad. Minst to av dem skal ha kommet fra et av presidentpalassene.

Større bomber

- En diger røyksky stiger opp fra bygningskomplekset. De bruker muligens større bomber enn tidligere, sier Reuters-journalist Samia Nakhoul.

- Det er veldig skremmende. Det er panikk, og jeg kan høre at folk roper og skriker i gatene like ved meg, legger hun til.

Uling fra ambulansenes sirener kunne også høres i gatene etter de nye angrepene.

Flere av mandagens angrep skal ha vært rettet mot Republikanergarden, som er den militære styrken som angivelig er mest lojal mot Saddam Hussein.

- Vi har gjennomført et enormt antall tokt, først og fremst mot Republikanergardens avdelinger, sier den amerikanske generalmajoren Stanley McChrystal ved USAs sentralkommando.

Han hevder også at Republikanergarden er «kraftig svekket» som følge av de britisk-amerikanske angrepene.

Ifølge CNN skal Republikanergarden nesten være halvert som følge av de kraftige luftangrepene.

20 drept på gård

Mandag kom det også meldinger om at 20 sivile, blant dem elleve barn, skal ha blitt drept da et rakettangrep sent lørdag kveld rammet en gård nær Bagdad. Det sier pårørende til AFP.

Ytterligere ti personer skal ha blitt skadd i dette angrepet, og ifølge en AFP-journalist på stedet var det bare to overlevende og en ruinhaug igjen etter at rakettene smalt inn i bygningene. Fem familier som lå og sov på gården ble rammet av angrepet, sier øyenvitner til nyhetsbyrået.

Seks sivile irakere skal også ha blitt drept og flere titall skadd da sykehuset al-Kindi øst i Bagdad ble truffet under et annet flytokt, ifølge sykehusets direktør Kamal Askar.

Bakken ristet

Flere ganger mandag ettermiddag ble Bagdad rystet av kraftige eksplosjoner. Samtidig hørtes intens artilleriild i de sørlige utkantene av den irakiske hovedstaden.

Et av angrepene skal ha rammet et av Saddam Husseins palasser som ofte er blitt brukt av diktatorens sønn Qusay. Han er leder for Republikanergarden.

Bombeflyene som strøk lavt over byen ble møtt med kraftig luftvernskyts.

- Artilleribeskytningen er veldig intens. Det er uvanlig, sier Reuters' reporter, Samia Nakhoul, som også rapporterte om tre store eksplosjoner.

- Det virket som de var uvanlig kraftige. Det er en økning i aktiviteten her, sier korrespondenten.

Angrepene førte også til at irakisk TV gikk av lufta i omkring seks timer.

(NTB)

UNDER ANGREP:</B> Mandag kveld ble Bagdad igjen utsatt for massive angrep. Én rakett har truffet et presidentpalass, ifølge AFPs korrespondent.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media