Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Voldsomme beskyldninger mot drapstiltalt

-Hun er en lystløgner og er slu som en rev, sa en av den drapstiltalte kvinnens fortrolige og nærmeste naboer i Nordmøre herredsrett onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naboen har hatt god kontakt med kvinnen gjennom mange år, og barna hennes har vært blant tiltaltes omgangsvenner. Hun mener at den 25 år gamle kvinnen planla å drepe seks år gamle Kim Eirik Salmela Farstad 1. juni i fjor. Hun er også sikker på at barnedrapene i Baneheia i Kristiansand smittet over på tiltalte og virket inn på det hun gjorde.

- Etter barnedrapene i Kristiansand kjøpte hun VG og Dagbladet hver dag og fulgte godt med i det som skjedde i denne saken, sa vitnet i retten.

Ikke bevis

Denne naboen var et av forsvarets vitner, og hun har vært som en reservemor for tiltalte. Likevel mener aktor, førstestatsadvokat Jan Hoel, at det ikke finnes noe bevismessig grunnlag for overlegg i denne saken.

- Jeg har valgt ikke å legge vekt på dette i utformingen av tiltalen, som lyder på forsettlig drap, sier han til NTB.

Forsvareren, advokat Steinar Wiik Sørvik, sier til NTB at alle naturligvis kan gi uttrykk for hva de mener, men at dette ikke endrer sakens realiteter.

- Tiltalte har gjort noe med Kim Eirik, spørsmålet er om hun har gjort det med vilje eller ikke. Noe motiv klarer jeg fortsatt ikke å finne, sier forsvareren.

Bistandsadvokat for Kim Eiriks foreldre, advokat Geir Kvande, sier at påstanden om at drapet kan ha vært planlagt ikke er ny for foreldrene.

- Wenche Farstad har selv tidligere sagt at hun mener drapet på sønnen var planlagt, sier Kvande til NTB.

Ensom

Flere vitner beskrev onsdag den drapstiltalte kvinnen som svært ensom, og som en person som har problemer med å skille mellom fantasi og virkelighet. Samtidig beskrives hun som en dyktig retoriker, så dyktig at hun kunne overbevise noen enhver om at de t hun sa var sant.

Ifølge vitner mangler hun kjærlighet og trygghet, og hun kan være fullstendig uberegnelig. En gang anmeldte hun sin egen støttekontakt for å ha stjålet pengene hennes, en annen gang anmeldte hun en navngitt person for voldtekt. Begge deler var rent oppspinn.

Om hun har snakket sant om de siste bevegelsene fra sitt eget hus fram til åstedet der Kim Eirik ble funnet død, er også et spørsmål som aktor helt sikkert kommer til å gripe fatt i sin prosedyre. Var det en spasertur for å finne et kråkereir, som endte fatalt da kvinnen tok kvelertak på gutten for å skremme ham?

Onsdag ble det vist bilder som viser at Kim Eirik ble funnet med slagmerker i ansiktet, med bena bakoverbøyd, med genseren bak-fram, med skoene på feil fot og med buksa delvis på vranga. DNA-søk på gutten har vært negative.

Hevnmotiv?

Forsvareren ser fortsatt ikke noe motiv i denne saken. Aktor søker fortsatt etter å finne belegg for et hevnmotiv. I retten onsdag kom det fram at det har vært uoverensstemmelser mellom Farstad-familien og moren til den tiltalte kvinnen.

- Tiltalte er litt spesiell, sa en av politibetjentene som onsdag vitnet.

Han har kjent 25-åringen fra hun var liten, og beskrev forholdene i hjemmet som forholdsvis vanskelige.

- Det var ikke så enkelt hjemme hos henne, sa vitnet som la til at tiltalte gjerne fikk skylda for alt som var galt i nabolaget.

Løy for politiet

I retten kom det fram at tiltalte løy for politiet. Hensikten var å villede i arbeidet med å finne den savnede gutten. Hun fortalte at hun hadde sett ham ved en innsjø et stykke unna. Hun hadde også tenkt å ta av ham skoene og plassere dem ved bedehuset, for å villede. Dette gjorde hun likevel ikke.

Smøla-saken fortsetter torsdag med de medisinsk sakkyndiges rapport, og fredag med rettspsykiaternes rapport. Det gjenstår også noen vitner, blant dem guttens mor Wenche Farstad og tiltaltes bror. Også den nye kjæresten til ex-samboeren til tiltalte skal vitne. Hun skal fortelle om telefonterror og trusler.(NTB)

Hele Norges coronakart